SEGRE

CORRUPCIÓ CATALUNYACAIXA

El fiscal demana 4 anys de presó per a Serra i Todó pels sobresous de CatalunyaCaixa

Anticorrupció atribueix a disset acusats dos delictes d’administració deslleial || També demana que indemnitzin el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària amb 2,5 milions com a mínim

Narcís Serra en una foto d’arxiu.

Narcís Serra en una foto d’arxiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia va demanar ahir quatre anys de presó per a l’expresident de CatalunyaCaixa Narcís Serra, l’exdirector general Adolf Todó i quinze consellers de l’entitat pels “escandalosos” sous i indemnitzacions que van cobrar malgrat la crítica situació econòmica de l’antiga caixa d’estalvis.

En un escrit, la fiscalia atribueix a disset persones, entre elles Serra i Todó, dos delictes d’administració deslleial, pels quals demana quatre anys de presó, mentre que per a 24 exdirectius de CatalunyaCaixa més demana dos anys de presó per un únic delicte d’administració deslleial. A més Anticorrupció també demana que els acusats indemnitzin el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb un mínim de 2,5 milions d’euros.

La Fiscalia retreu la pujada de sous durant la injecció de capital públic i malgrat l’ERO

En paraules del fiscal, l’entitat va viure una situació crítica durant els anys de la crisi fins al punt que el 2010 el FROB va haver d’injectar 1.250 milions per a la seua recapitalització. Serra, llavors president de CatalunyaCaixa, va acordar la contractació de Todó com a director general i de Jaume Masana com a conseller delegat amb unes condicions econòmiques que no eren conformes a la situació econòmica per la qual travessava CatalunyaCaixa.

Per a la Fiscalia la política de retribucions assumida pels òrgans de l’entitat va ser “irresponsable” i va titllar d’“escandaloses i milionàries” les indemnitzacions percebudes pels directius i membres del consell d’administració.

Todó, per exemple, va obtenir uns ingressos de més de quatre milions entre el 2008 i el 2012, a més de prop de dos milions d’aportacions a un pla de pensions. Massana va percebre en aquell període una retribució de 2,9 milions i una aportació a un pla de pensions de més de 633.000 euros.

El ministeri Públic sosté que a CatalunyaCaixa “han existit retribucions i indemnitzacions desproporcionades”, cosa que sorprèn no només perquè l’entitat va sol·licitar la injecció de diners públics per part del FROB, sinó també perquè el 2010 el grup va presentar un ERO per a l’extinció, suspensió o reducció de jornada de fins a 1.300 llocs de treball.

La Fiscalia considera que “denota un reprotxable i espuri maneig dels fons d’una entitat l’únic objectiu de la qual ha de ser procurar un adequat benefici per destinar-lo a obra social i evitar un malbaratament dels esmentats fons en benefici dels alts directius”.

També estan acusats pel forat milionari de l’entitatLa Fiscalia Anticorrupció va presentar una denúncia també contra Narcís Serra i Adolf Todó, a més de contra 14 directius més de CatalunyaCaixa per administració deslleial i que va produir en l’entitat un forat de 720 milions d’euros en una quinzena d’operacions immobiliàries entre el 2000 i el 2007. Segons la Fiscalia, pràcticament tots els projectes immobiliaris tenien condicionat el seu desenvolupament a la consecució de tràmits urbanístics de “resolució incerta”.

tracking