SEGRE

RÚSSIA TERRORISME

El terrorisme torna a colpejar Rússia amb una bomba al metro de Sant Petersburg

Moren almenys onze persones i quaranta-cinc més resulten ferides en un atemptat encara per reivindicar i busquen dos sospitosos || L’atac es va produir mentre Vladímir Putin es trobava a la ciutat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terrorisme va tornar a colpejar aquest dilluns Rússia amb un atemptat amb bomba al metro de Sant Petersburg, que va causar almenys onze morts i 45 persones més van resultar ferides, just quan el president rus, Vladímir Putin, es trobava a la ciutat. Segons el ministeri de Sanitat, set persones van morir en l’acte, una altra a l’ambulància i tres més ja a l’hospital, mentre sis dels ferits es troben en estat greu a causa de ferides de metralla i les cremades.

L’atemptat va ocórrer poc abans de les 15.00 hora local (12.00 GMT) del dilluns, en una jornada en què es reprenia el curs escolar després de les vacances primaverals a Rússia.

Encara que al principi es va informar sobre dos explosions, el Comitè Nacional Antiterrorista (CNA) va assegurar en un comunicat que l’explosió va esdevenir-se entre dos cèntriques estacions –Teknologuítxeski Institut i Sennàia Plóixad– de la línia blava del metropolità.

“El maquinista del tren en un dels vagons del qual va tenir lloc l’explosió va actuar sensatament en una situació complicada. L’explosió va ocórrer entre dos estacions, però ell va prendre la decisió absolutament correcta de no parar el comboi fins a arribar a l’estació”, va informar una portaveu del Comitè d’Instrucció. Això, segons la funcionària, “va permetre començar l’evacuació immediatament i ajudar els ferits”.

L’explosió va causar una gran fumarada, cosa que va obligar a evacuar un gran nombre de passatgers a les dos estacions, que són de les més freqüentades de la ciutat, després de la qual cosa les autoritats van optar finalment per tancar tot el metro fins el dimarts.

A més, un altre artefacte va ser desactivat a l’estació de metro Plóixad Vosstània, col·locat dins d’un extintor i que tenia una potència d’un quilogram de trilita, diverses vegades més elevada que el que va explotar, segons fonts oficials.

La Fiscalia russa va incoar un cas penal per terrorisme després que Putin assegurés que la principal hipòtesi és un atemptat terrorista, encara que el Comitè d’Instrucció va assegurar que no es descarta cap versió.

De moment es desconeix l’autor de l’atemptat i, encara que fonts oficials van informar al principi d’un possible acte suïcida, dos persones van ser declarades en cerca i captura per haver col·locat els dos artefactes explosius al metro.

Els últims atemptats terroristes en territori rus van ser comesos per la guerrilla islamista de Txetxènia, república caucàsica el president de la qual, Ramzan Kadírov, va qualificar l’explosió d’ahir com a “monstruosa”.

D’altra banda, l’Estat Islàmic va llevar l’octubre del 2015 la vida de 217 turistes russos quan va volar pels aires un avió de passatgers poc després que s’enlairés a Egipte.Així mateix, els últims atemptats terroristes de gravetat ocorreguts en territori rus van tenir lloc el desembre de l’any 2013 en una estació de tren i un trolebús a Volgograd, antiga Stalingrad, on van morir trenta-quatre persones.

El món, commocionat per aquesta urpada terrorista El món es va mostrar commocionat davant de l’atemptat terrorista a Sant Petersburg. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va condemnar l’acte terrorista, va traslladar les condolences a les famílies de les víctimes i al Govern i el poble rus, i va reclamar que els responsables retin comptes. La UE, a través de l’alta representant per a la Política Exterior, Federica Mogherini, va condemnar “en els termes més ferms possibles” l’atemptat i tots els actes de violència. El president dels EUA, Donald Trump, va qualificar de “terrible” l’atemptat. “Terrible. Una cosa terrible. Està passant arreu del món. Una cosa absolutament terrible”, va comentar.

La campanya Stop Radicalismes força la detenció de tres jihadistes La campanya Stop Radicalismes a Espanya ha canalitzat des del seu llançament el 4 de desembre del 2015 una mitjana de set alertes diàries, 3.179 en total, que han permès detenir tres presumptes jihadistes per apologia i propaganda a internet. Per la seua banda, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Manlleu van detenir dissabte 25 de març una dona per conduir en direcció contrària, escapar-se d’un control policial i donar positiu en el test de drogues. Es dóna el cas que la detinguda és una de les dos dones que van ser radicalitzades pels dos homes arrestats a Roda de Ter el dia 22 de març per formar part d’una xarxa de captació jihadista.

Una dona intenta socórrer una de les víctimes del brutal atemptat al metro.

Una dona intenta socórrer una de les víctimes del brutal atemptat al metro.EFE

Una dona intenta socórrer una de les víctimes del brutal atemptat al metro.

Una dona intenta socórrer una de les víctimes del brutal atemptat al metro.EFE

tracking