SEGRE

ENQUESTA

La preocupació ciutadana per la corrupció es dispara set punts

Segons indica una enquesta del CIS, en plens casos Nóos i de les ‘black’ || La desocupació continua sent el primer problema per al 72,3 per cent dels espanyols

Un moment de la intervenció del ministre de Justícia.

Un moment de la intervenció del ministre de Justícia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La preocupació per la corrupció es va disparar al març, quan va pujar més de set punts respecte al mes anterior, segons es desprèn del baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que va fer el treball de camp després de conèixer-se les sentències pel cas Nóos i el de les targetes black de Caja Madrid. El sondeig es basa en un total de 2.487 entrevistes realitzades entre l’1 i el 10 de març. Aquells dies, a banda de la ressaca de la condemna a Iñaki Urdangarin pel cas Nóos –en què va ser absolta la infanta Cristina–, els expresidents de Caja Madrid Rodrigo Rato i Miguel Blesa van evitar entrar a la presó malgrat les condemnes per les black i va declarar al Tribunal Superior de Justícia de Múrcia del ja expresident de la regió Pedro Antonio Sánchez.

Segons el baròmetre, la corrupció segueix com a segon problema al darrere de l’atur, i passa d’un 37,3% per cent de mencions a l’enquesta del febrer a un 44,8% a la del març, és a dir, puja 7,5 punts i s’anota la cota més alta en vuit mesos.

Per a un de cada cinc espanyols, els partits polítics són un motiu de preocupació

Per la seua part, la inquietud per l’atur tot just varia respecte al febrer (72,3%), mentre que els problemes econòmics repeteixen en la tercera plaça, però caient cinc punts fins al 22%. També cau, en aquest cas tres punts, el percentatge de mencions a la classe política, que segueix com a quart problema amb un 20,5%, mentre que el Govern i els partits polítics en general repeteixen amb un 3,6%. La sanitat (11,7%), els problemes d’índole social (10,8%), l’educació (10,3%), els relacionats amb la qualitat d’ocupació (6,5%), les pensions (4,3%) i la immigració (4,1%) completen la llista dels principals problemes. Pel que fa a la situació política, un 70,9% la torna a desqualificar, davant el 2,9% que la considera bona o molt bona.

Justicia prohibirà que els fiscals rebin ordres verbals El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar ahir al Congrés que el futur Estatut Fiscal prohibirà que els fiscals puguin rebre ordres verbals dels seus superiors. Catalá es va pronunciar d’aquesta manera davant de la Comissió de Justícia del Congrés, en la qual va comparèixer per respondre catorze peticions dels diferents grups parlamentaris. A la intervenció, el ministre es va mostrar partidari que la pròxima reforma de la llei d’Enjudiciament Criminal, que incorporarà la figura del fiscal investigador en substitució del jutge d’instrucció, es faci en paral·lel a un nou Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. Catalá va voler concloure també la polèmica sobre les suposades pressions que li atribueix l’oposició en el relleu de la cúpula fiscal i en la decisió de la Fiscalia General de no acusar l’expresident de Múrcia Pedro Antonio Sánchez en el cas Púnica. Així mateix, el ministre de Justícia va rebutjar “irregularitats” en la seua relació amb l’expresident murcià, en al·lusió a la informació reservada sobre el cas Púnica que va poder tenir Pedro Antonio Sánchez.

Cas Auditori

Anticorrupció atribueix un cinquè delicte a Pedro Antonio Sánchez 

El fiscal Anticorrupció, Juan Pablo Lozano, va advertir en un nou escrit que l’expresident murcià Pedro Antonio Sánchez, en l’etapa d’alcalde de Puerto Lumbreras, va cometre un presumpte frau de sis milions per a la construcció de l’auditori municipal. Després d’assenyalar que l’obtenció d’una subvenció “no s’ajustava a la realitat”, Anticorrupció podria elevar a cinc els delictes que pretén que se li atribueixin a Sánchez, que se sumaria el de frau als de prevaricació continuada, frau contra l’Administració Pública, falsedat en document oficial i malversació de cabals públics. 

tracking