SEGRE

TERRORISME

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosiu a les autoritats franceses

EL manifest de Baiona destaca que la pau "no és l’absència de violència, encara que amb violència no hi pot haver pau"

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosiu a les autoritats franceses

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosiu a les autoritats francesesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La banda terrorista ETA ha entregat aquest dissabte a les autoritats franceses la localització de vuit dels seus dipòsits d’armes, tots ells ubicats en el departament del Pirineu Atlàntics, i que contenen 120 armes de foc, 3 tones d’explosius i diversos milers de municions i detonadors.

Els "mediadors" per al desarmament, els autodenominats "artesans de la pau", han entregat primera hora en l’Ajuntament de Baiona (França) al coordinador de la Comissió Internacional de Verificació, Ram Manikkaligam, un llistat amb les coordenades d’aquests vuit dipòsits d’armes.

De manera "immediata" el "verificador" ha posat el llistat a disposició de les autoritats gal·les, que han mobilitzat 180 policies per anar als punts indicats i confiscar les armes, custodiades per 172 ciutadans que han esperat l’arribada dels gendarmes juntament amb zulos "per acreditar i comprovar que són les autoritats franceses les que s’apropiaran" dels arsenales,Las armes estaven en zones boscoses de les localitats d’Etcharry, Audaux-Castetbon, Viellenave de Navarrenx, Maslacq, Lahontan, Barcus, Araujuzon i Saint-Pee-Sur-Nivelle, acordonades per observadors vestits amb armilles reflectores i assenyalades amb un cartell amb la llegenda "zona de desarmament".

A París, la justícia francesa va informar que comunicarà a l’espanyola els diferents peritatges que es realitzaran respecte a aquest arsenal, perquè els pugui utilitzar i el que permetrà que es puguin aclarir algunes accions de l’organització terrorista que encara estan per aclarir, segons un comunicat.

La Fiscalia antiterrorista de París va indicar també que des del passat 4 d’abril ha obert una investigació preliminar, en el marc de la qual la policia està realitzant el registre d’aquests vuit zulos, ubicats en el departament del Pirineu Atlàntics, del que forma parteix el País Basc francès.

Anteriorment, el ministre francès de l’Interior, Matthias Fekl, va confirmar el desplegament policial per localitzar l’arsenal .Fekl va dir que l’entrega "unilateral" de l’armament és "un gran pas", i va tenir un missatge de record per a "totes les víctimes", en particular per als policies i els agents de la Guàrdia Civil espanyola.

"La restitució d’armes a la justícia, sota la responsabilitat del qual està treballant actualment la Policia Judicial, no pot més que emmarcar-se en el respecte de l’Estat de Dret", va dir Fekl.França ha mobilitzat 180 policies i gendarmes de cossos antiavalots, així com una desena d’equips d’artificiers i "nombrosos efectius" de la Policia Judicial i dels serveis de seguretat interior, que s’ha portat tot l’armament entregat.Los "mediadors" han rebutjat oferir detalls sobre el tipus d’armes contingudes als zulos o si aquests es troben en cases particulars i s’han limitat a assenyalar que "no tots els arsenals estan al País basc francès".

Tanmateix, el portal Naiz.info ha publicat els inventaris detallats de cada un dels dipòsits d’armes entregats per la banda terrorista.

La jornada organitzada a Baiona ha concitat la presència de delegacions d’EH Bildu, amb Arnaldo Otegi al capdavant, i Podemos, mentre que el PNB ha estat representat pel seu president al País Basc francès, Paco Arizmendi.Aquestes formacions han assistit a l’acte "massiu" organitzat pels "mediadors" en una plaça de Baiona, en el que s’ha llegit un manifest saludant el desarmament d’ETA i ha incidit també en la reivindicació d’acostament dels reclusos de la banda.

Durant la lectura del manifest han pujat a l’escenari mitjà centenar de persones, algunes representants d’organitzacions basques, com l’exprés d’ETA Jesús María Zabarte, conegut com el "carnisser de Mondragón", un terrorista a qui se li va imposar una condemna de 615 anys de presó en imputar-se-li 17 assassinats.

El text assenyala que "tots guanyen" si "la política penitenciària s’aboca al present" i "acaba l’allunyament" dels reclusos de la banda terrorista i la sortida de les presons dels reclusos malalts."Això també ha de ser possible", ha assenyalat el professor navarrès Fernando Armendariz, que va llegir el manifest en castellà.

El document subratlla que la pau "no és l’absència de violència, encara que amb violència no hi pot haver pau," per això, "el desarmament és imprescindible".El manifest de Baiona ha mostrat el seu compromís per "reconèixer totes les víctimes", les d’aquestes armes i les de les altres armes i ha assegurat que "no pervertirà la seua història en benefici propi".

La banda terrorista ETA ha tingut una trajectòria de més de mig segle de violència, en els quals ha matat 856 persones i ha realitzat, desenes de segrestos i extorsió a empresaris per recaptar fons.

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosiu a les autoritats franceses

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosiu a les autoritats francesesEFE

tracking