SEGRE

TERRORISME

ETA entrega 120 armes i 3 tones d'explosius a 8 zulos

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosius a 8 zulos

ETA entrega 120 armes i 3 tones d’explosius a 8 zulosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els denominats "mediadors" en el desarmament d’ETA han assenyalat aquest dissabte que han entregat al Comitè Internacional de Verificació (CIV) les "coordenades de 8 llocs on es troba l’arsenal d’ETA", integrat per 120 armes de foc, 3 tones d’explosiu i diversos milers de municions i detonadors.

Poc després de l’anunci dut a terme al Teatre de l’Ajuntament de Baiona pel portaveu del CIV, Ram Manikkalingam, que han rebut dels denominats "mediadors" la informació sobre els arsenals, dos dels autodenominats "artesans de la pau", Mixel Behorcoirigoin i Michel Tubiana, han informat en una roda de premsa sobre detalls del procés.

Tubiana ha indicat que "no s’han limitat a dur a terme aquest tràmit", sinó que han enviat a 172 "observadors" als llocs on són els dipòsits d’ETA per "acreditar i comprovar que són les autoritats franceses les que s’apropiaran" dels arsenals.

En aquest sentit, ha indicat que mentre es desenvolupava la roda de premsa, els esmentats "observadors estan ja" en les localitzacions dels dipòsits i ha assenyalat que "en alguns d’ells les forces de seguretat franceses han entrat en acció i en d’altres" els desplaçats als "zulos" "estan esperant".

Tubiana ha dit que de moment no poden detallar els llocs als quals ja han accedit les autoritats franceses a les quals han demanat "celeritat" per tal que els "observadors" puguin tornar a Baiona com està previst.

Ha mostrat la seua satisfacció per què el Govern francès "no ha plantejat problemes", encara que ha lamentat "que no hagin pogut coordinar" el procés amb els responsables de l’Executiu gal.

Els compareixents han rebutjat oferir detalls sobre el tipus d’armes contingudes als zulos o si aquests es troben en cases particulars i s’han limitat a assenyalar que "no tots els arsenals són al País basc francès".

Tampoc no han aclarit si alguna de les armes ha estat implicada en la comissió d’algun atemptat.

Aquestes qüestions "no són essencials" i "només serveixen per alimentar investigacions policials", ha assenyalat Tubiana.

"Hi haurà temps per fer un inventari. L’important ara és que ETA està desarmada", ha reiterat Tubiana qui ha remarcat que la "jornada" d’avui a Baiona es desenvolupa "formidablement" i ha subratllat que la tasca del grup d’"intermediadors" a qui pertany "ha acabat avui".

Els autodenominats "artesans de la pau" han agraït el paper desenvolupat per l’alcalde de Baiona, Jean René Etchegaray, que "ha facilitat" el procés i "ha dedicat temps i energia perquè la jornada sigui un èxit".

tracking