SEGRE

SOBIRANIA ESTATS UNITS

Puigdemont es reuneix amb Jimmy Carter als EUA per parlar del procés

Assegura que no busca la mediació de l’expresident nord-americà || Ha participat en la reunió anual del Cercle d’Ambaixadors del The Carter Center

Carles Puigdemont a Atlanta amb el senador Ambler Hodges Moss, amb bastó.

Carles Puigdemont a Atlanta amb el senador Ambler Hodges Moss, amb bastó.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va reunir ahir als Estats Units amb l’expresident nord-americà Jimmy Carter. En la trobada, que va durar 25 minuts, van parlar de la situació política de Catalunya i del referèndum “que se celebrarà en els propers mesos”.

En aquest sentit, Carles

Buscaran mediadors i observadors internacionals perquè se celebri “amb garanties”

Puigdemont va assegurar que Carter coneix bé i li interessa “què passa en aquesta part del món”, i el president li va traslladar el coneixement i compromís de Catalunya amb desafiaments actuals de la humanitat, com la voluntat d’acollir refugiats del Mediterrani.

En un comunicat emès per la Generalitat després de la trobada, asseguren que l’objectiu no era demanar res ni “convidar” a mediar amb el Govern central. No obstant, van aclarir que al convocar-se el referèndum ja es concretarà el model de mediació i d’observació internacional perquè aconsegueixi garanties. Ho va justificar al·legant que tot conflicte polític requereix el coneixement de la mediació i el màxim nombre d’observadors internacionals que garanteixin el compliment de les exigències més rigoroses dels estàndards internacionals, va dir.

Puigdemont va participar dijous en la reunió anual del Cercle d’Ambaixadors del The Carter Center per invitació personal d’Ambler Moss, membre d’aquest cercle i del consell consultiu del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya de la Generalitat, a més d’exvicecònsol nord-americà a Barcelona i exambaixador a Panamà. Sobre aquesta reunió, el president va defensar parlar amb tota la gent amb experiència en “resolució de conflictes a través de la mediació i el diàleg”, perquè puguin orientar el Govern català sobre com aplicar-ho a Catalunya. Va declarar que fa falta un diàleg sense condicions amb el Govern espanyol i va afegir: “Si fa falta la mediació d’altra gent, per nosaltres no serà que no existeixi” un mediador.

Per la seua banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, va demanar a Ciutadans i al PSC anar els tres “de la mà” per oferir un “projecte alternatiu”, davant de la “divisió interna” dels independentistes.

Miquel Iceta, satisfet amb el compromís dels precandidatsEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que està “satisfet” perquè els tres precandidats a les primàries del PSOE estan “compromesos” a trobar una solució per resoldre l’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya i a impulsar la reforma federal de la Constitució. “Tots els candidats han de fer un esforç per explicar què farien en aquesta direcció i ara per ara estic molt satisfet perquè tots ells, tant en els documents com en les intervencions, assenyalen aquest compromís”, va celebrar. Va afegir que tant Díaz com l’exsecretari general Pedro Sánchez i l’exlehendakari Patxi López serien “magnífics secretaris generals per al PSOE”.

tracking