SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Munté desautoritza Rovira després de dir que aturats podran treballar en el referèndum

Puigdemont es reuneix amb Forcadell, JxSí i la CUP per reclamar unitat i no donar senyals de desunió || Cinquè avís al Govern de les conseqüències penals de no acatar el Tribunal Constitucional

Puigdemont va posar ahir amb les cinc advertències sobre conseqüències penals de desatendre el TC.

Puigdemont va posar ahir amb les cinc advertències sobre conseqüències penals de desatendre el TC.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reunir aquest dimarts la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Junts pel Sí i la CUP per reclamar unitat i no donar senyals de desunió en el bloc sobiranista. Ho va fer després de la polèmica política de la jornada. La portaveu de JxSí al Parlament, Marta Rovira, va afirmar en una entrevista radiofònica que el Govern estudia crear una borsa d’aturats perquè assumeixin treballs d’organització el dia del referèndum. Hores després, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Neus Munté, va desautoritzar aquestes paraules. Va dir que no li consta que s’analitzi crear l’esmentada borsa d’aturats i va recalcar que només els membres de l’Executiu català poden parlar de decisions que prenen en el seu si. Va marcar distàncies amb la proposta de Rovira, al recalcar que és “un plantejament que fa una representant d’una formació política”. “Dels plans, les decisions, les estratègies i posicionaments del Govern parlem des del Govern, des de la figura dels consellers, el vicepresident i el president i jo mateixa”, va recalcar.

En la reunió que va convocar Puigdemont amb Forcadell, JxSí i la CUP, va posar de manifest la necessitat de donar imatge d’unitat i va intentar llimar asprors com les sorgides en les últimes setmanes entorn de la necessitat o no d’aclarir com més aviat millor la data i la pregunta sobre el referèndum.

El Govern manté el seu compromís d’un referèndum, amb voluntat que sigui pactat

Tot plegat el dia en què el Consell Executiu va acordar personar-se en el recurs d’inconstitucionalitat promogut pel Govern central contra les partides dels Pressupostos 2017 sobre processos electorals i consultes populars i processos de participació ciutadana, ja que argumenta que té la competència reconeguda per l’Estatut. Així ho va explicar Munté, que va al·ludir a la cinquena notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que han rebut Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, en què se’ls demana parar els preparatius del referèndum després que el TC suspengués aquesta partida. Va insistir a queixar-se que el Govern central només aposti per “la judicialització, les suspensions, les querelles i les amenaces d’inhabilitació davant d’un mandat democràtic”.

Demana dades sobre el procés a Forcadell i els expresidents de la Cambra l’homenatjaran

També va reiterar que el Govern manté el seu compromís d’un referèndum i la voluntat d’acordar-lo amb l’Estat: “No renunciem a la via de l’acord.” Al preguntar-se-li qui firmarà la convocatòria del referèndum, va respondre que el Govern actuarà “de la forma més discreta i diligent possible” i que no explicarà públicament les seues estratègies. Preguntada pel fet que no vulguin explicar-les, va recordar que el Govern central tampoc ho fa.

El pròxim ple del Parlament estudia agilitzar la desconnexió

La Mesa del Parlament ha programat per al pròxim ple del 26 i 27 d’abril el debat sobre la tramitació de la reforma del reglament de la Cambra que proposen JxSí i la CUP per agilitzar l’aprovació de la tercera i última llei de desconnexió que queda per aprovar: la de transitorietat jurídica. Fonts parlamentàries han detallat que, si la majoria de diputats avala la iniciativa –JxSí i la CUP tenen majoria–, s’obrirà un període de debat en una nova ponència conjunta perquè tots els grups puguin fer aportacions a la iniciativa, i després la reforma del reglament tornarà al ple per al debat final. La iniciativa es va gestar en una ponència conjunta en què només van participar JxSí i la CUP, que van redactar una reforma en format de proposició de llei, que els grups poden esmenar des d’aquest dimarts fins al 20 d’abril a les 12.00 hores (el termini hauria de ser el doble, però JxSí va demanar tramitar-lo per la via d’urgència).Tots els grups de l’oposició preveuen presentar esmenes a la totalitat a la reforma del reglament, segons les esmentades fonts, però JxSí i la CUP podran rebutjar-les en el ple perquè sumen majoria.

D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a requerir al Parlament perquè “com més aviat millor, en un termini màxim de set dies”, li entregui documentació sobre la causa a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, que va sol·licitar ja al març i encara no li han remès.

ANC i Òmnium, multades per Protecció de Dades amb 90.000 € L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha multat l’ANC i Òmnium Cultural amb una nova sanció de 90.000 euros, que se sumen al recent embargament de 240.000 euros que els va imposar el febrer per la Gigaenquesta que van fer les entitats sobiranistes el 2014, abans del 9-N, per preguntar als ciutadans com voldrien que fos una Catalunya independent. “L’Estat segueix així amb l’estratègia d’intentar ofegar econòmicament les entitats per frenar el referèndum”, van lamentar en aquest sentit en un comunicat, en què consideren que es tracta de nou d’una multa política que no reconeixen i que recorreran fins a les últimes conseqüències. ANC i Òmnium Cultural també acusen l’Estat de sancions a les dos organitzacions “a partir d’una denúncia que –afirmen– no ha pogut ser verificada”.

tracking