SEGRE

POLÍTICA

L'oposició turca demana anul·lar els resultats de la consulta sobre la reforma constitucional

L’OSCE diu que el referèndum de diumenge no va complir amb els estàndards democràtics || El govern d’Erdogan comença a treballar per harmonitzar les lleis del país amb la nova Constitució

El president Recep Tayyip Erdogan saluda els seus seguidors al conèixer-se els primers resultats.

El president Recep Tayyip Erdogan saluda els seus seguidors al conèixer-se els primers resultats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), la principal formació opositora de Turquia, va anunciar aquest dilluns que demanarà l’anul·lació del referèndum de diumenge, en el qual un 51,4 per cent dels votants va dir a la reforma constitucional per introduir un sistema presidencialista.

Segons va assenyalar el vicepresident del CHP, Bülent Tezcan, la validesa de l’ajustat resultat està enfosquida per les “àmplies” irregularitats registrades en la votació.

Els observadors no emetran un informe final sobre el referèndum fins d’aquí a vuit setmanes

Segons els els observadors de l’OSCE i del Consell d’Europa, el referèndum constitucional celebrat diumenge a Turquia no va complir els estàndards democràtics, a causa sobretot de la “falta d’imparcialitat” a la campanya. “El camp de joc no estava anivellat”, va dir la cap de la missió de l’OSCE, Tana de Zulueta.

“En general, el referèndum no va complir les normes del Consell d’Europa”, va advertir per la seua part Cezar-Florin Preda, líder de l’equip de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Tanmateix, els portaveus de la missió, que emetrà el seu informe final d’aquí a vuit setmanes, van refusar pronunciar-se sobre si el resultat s’ha de considerar vàlid o no.

Per la seua banda, el Govern de Turquia va iniciar aquest dilluns mateix els treballs per harmonitzar la legislació amb la nova Constitució, que es va aprovar diumenge en referèndum, segons van informar fonts del ministeri de justícia l’agència de notícies oficial Anatolia.

“Inicialment, es modificaran 144 articles de set lleis”, va detallar una de les fonts. Aquest primer paquet afecta les normes relacionades amb les eleccions presidencials i parlamentàries, amb els partits polítics, amb el poder judicial i amb les Forces Armades.

El referèndum suposa la culminació d’un procés que Erdogan tenia al cap des de pràcticament quan va arribar al poder l’any 2003 al capdavant del Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) i per al qual va fer el primer pas important al presentar-se i guanyar les primeres eleccions presidencials directes al país, celebrades l’agost del 2014.

Hollande: “La pena de mort trenca amb els valors amb la UE”

El president francès, François Hollande, va advertir aquest dilluns el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, que la convocatòria d’un referèndum per restaurar la pena de mort a Turquia implicaria “una ruptura amb els valors i els compromisos” del seu Govern amb Europa. En un comunicat, l’Elisi va assenyalar que el resultat del referèndum a Turquia mostra “la profunda divisió” de la societat d’aquest país davant les reformes previstes. França es va limitar a “prendre nota” del resultat anunciat per les autoritats turques, i va constatar les protestes de l’oposició sobre la neutralitat del recompte. Diversos diputats holandesos van considerar negatiu el resultat del referèndum a Turquia, un país amb el qual Holanda manté una crisi diplomàtica des del mes de març per haver-se negat a permetre la celebració d’un míting sobre el plebiscit turc a Rotterdam. Per la seua banda, el líder dels socialistes a l’Eurocambra, Gianni Pittella, va demanar als països de la Unió Europea que posin en marxa “totes les mesures necessàries per suspendre” les negociacions d’adhesió amb Turquia, i va assenyalar que Europa “no pot quedar-se en silenci” davant de la situació del país. 

El ‘sí’ a les grans comunitats turques d’Europa va tenir més suport El vot a favor de la polèmica reforma constitucional a Turquia als països europeus amb importants comunitats turques va ser clarament superior a l’ajustat 51,4 per cent registrat en total i va depassar el 60 per cent a Alemanya, França, Holanda, Àustria i Bèlgica, segons l’agència semipública Anadolu. El país europeu on més aprovació va obtenir la reforma constitucional va ser Bèlgica amb un 75 per cent a favor del sí, seguit d’Àustria (73 per cent), Holanda (71 per cent), França (65 per cent) i Alemanya (63 per cent), d’acord amb la font. Durant la campanya del referèndum que preveu atorgar tot el poder al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, es van produir serioses tensions entre Ankara i les autoritats holandeses, alemanyes i austríaques, sobretot després de la negativa d’aquestes a permetre l’aparició de membres del Govern d’Ankara en mítings al seu territori. En altres estats en què no hi ha tanta presència turca va guanyar el no, com a la República Txeca (87%), Espanya (86,5%), el Regne Unit (79,8%), Suïssa (72%), Bulgària (71,35%) o Suècia (62%).

tracking