SEGRE

POLÍTICA

Junqueras defensa declarar la independència si no hi ha consulta

En cas que s’impedeixi celebrar el referèndum i apel·la a la unitat || El vicepresident de la Generalitat assegura que la data es coneixerà d’aquí a unes setmanes

Junqueras i Puigdemont durant un reunió del Govern.

Junqueras defensa declarar la independència si no hi ha consultaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va afirmar aquest dimarts que és possible que la Generalitat declari unilateralment la independència si el Govern central prohibeix la celebració del referèndum. En un dinar debat Moment Zero amb l’economista Xavier Sala i Martín, Junqueras va manifestar que aquesta possibilitat està al seu programa electoral de les passades eleccions catalanes, com a clàusula de desbloqueig, i va afegir: “Som partidaris sempre de respectar els compromisos que tenim.” En qualsevol cas, va apel·lar a la unitat institucional i a la mobilització social –que va qualificar d’imprescindibles– per “celebrar i guanyar” el referèndum sobre la independència de Catalunya, i va afirmar no tenir la percepció que s’hagin tirat els plats pel cap entre partits per la gravació filtrada del coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí.

El també líder d’ERC va afegir que “qualsevol estat té moltes més eines que el que no ho és, de caràcter administratiu, judicial, mediàtic, comunicatiu, de tot tipus”. “La nostra força passa per la coordinació de tots, del Govern, la majoria parlamentària, el conjunt de l’àmbit institucional, l’àmbit municipal i la mobilització social”, va argumentar.

El mateix David Bonvehí anuncia que no portaràa la Fiscalia la filtració de les seues paraules

Va agregar que “per arribar aquí han fet falta molts esforços, i en faran falta més perquè arribaran moments que seran segur complexos”, i la clau es troba en la unitat d’acció i la capacitat de mobilització social.

Va insistir que el Govern català vol que voti tota la ciutadania, tant si està a favor com en contra de la independència, i que quan el Govern central diu que no vol que es voti està dient que no li interessa el que pensi o digui la gent: “Si guanya el no, acceptarem el resultat. Volem escoltar l’opinió de la gent i ser conseqüents amb l’opinió de la majoria.”

Va adduir que no s’ha anunciat encara una data per al referèndum perquè l’objectiu inicial és que sigui acordat amb l’Estat, i el Govern també treballarà perquè sigui vinculant, encara que, en qualsevol cas, la data s’anunciarà d’aquí a unes setmanes.

El Govern ratificarà el compromís amb el referèndum en un acte divendres  La portaveu de la Generalitat, Neus Munté, va explicar aquest dimarts que el Govern preveu celebrar un acte divendres, abans del diumenge 23 d’abril, dia de Sant Jordi, per “reforçar el compromís inequívoc del Govern català i de tots i cadascun dels membres” amb la convocatòria d’un referèndum aquest any. Així mateix, va negar una “crisi de confiança” entre els dos socis del Govern, el PDeCAT i ERC, malgrat les topades que han viscut els dos partits els últims dies. Per la seua banda, el portaveu parlamentari adjunt de la CUP, Albert Botran, va advertir el Govern que l’acte que organitza per abans de Sant Jordi “només tindrà sentit” si serveix per concretar data i pregunta. “Si no serveix per concretar, és perdre el temps, és dilatar el que tothom sap que és necessari no dilatar”, va assegurar Botran, que va dir que els cupaires valoraran participar “en funció dels continguts polítics” que es plantegin.

Les Claus

  • Suport a Forcadell. Els últims tres expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, lideraran avui un acte a la Cambra catalana de suport a l’actual presidenta, Carme Forcadell, davant les causes judicials contra ella.
  • Exigeixen a Colau que retiri publicitat de la consulta. El president del grup municipal del PPC a l’ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, i la de Ciutadans, Carina Mejías, van reclamar a l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, la retirada de la publicitat a favor del referèndum que ha contractat el Pacte Nacional pel Referèndum en autobusos i metro de TMB. 

Apartada una edil per la filtració de la cinta de Bonvehí  L’alcalde de Manresa Valentí Junyent (PDeCAT) va forçar aquest dimarts la retirada de la fins ara tinent d’alcalde, Mireia Estefanell (ERC), del govern de coalició per “la pèrdua de confiança generada pels fets relacionats amb el cas dels enregistraments” al coordinador d’Organització del PDeCAT, David Bonvehí. La resolució, segons recull la pàgina web del consistori, entrarà en vigor avui, i deixa sense efecte les atribucions que tenia delegades la regidora com a membre de la Junta del Govern Local; primera tinenta d’alcalde; regidora de Dinamització Econòmica i de Participació, i cap de l’Àrea de Promoció de la Ciutat. Malgrat tot, Junyent va manifestar que la voluntat del grup municipal del PDeCAT és “mantenir el govern de coalició amb ERC, que ha funcionat de manera positiva des del febrer del 2016”. Per la seua banda, David Bonvehí va anunciar que finalment no portarà a la Fiscalia la gravació i publicació de l’àudio del dinar amb membres de la formació en què va dir que presentarien “un candidat autonomista” a les eleccions catalanes si el procés sobiranista no acabés en independència. Va aclarir que ha canviat d’opinió després de consultar-ho “amb família, amics i companys de partit”, per la qual cosa no portarà a Fiscalia l’enregistrament de la conversa.

tracking