SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Tot l’Executiu en ple assumeix per escrit organitzar, convocar i celebrar el referèndum

Consellers i alts càrrecs es conjuren públicament per les urnes || Puigdemont diu que les democràcies sanes resolen les coses amb votacions i Junqueras promet coordinació i unitat en el procés

Puigdemont, en la seua breu al·locució al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat.

Puigdemont, en la seua breu al·locució al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i la resta de membres del Govern van firmar ahir un manifest en el qual es comprometen “tots i cadascun” a “organitzar, convocar i celebrar” un referèndum sobre la independència de Catalunya.

En un acte al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat acompanyats per més d’un centenar d’alts càrrecs de l’administració catalana, Puigdemont va proclamar que el Govern reafirma solemnement la seua voluntat de fer el referèndum “malgrat les amenaces” que pesen contra aquesta votació.

El text busca tenir una càrrega simbòlica i no jurídica per evitar impugnacions

Amb aquest manifest, els dos socis busquen deixar enrere les turbulències viscudes i assumeixen de forma col·legiada l’organització del referèndum i els potencials perills que comporta, com eventuals inhabilitacions.

Junqueras també va fer especial recalcament en la unió de l’Executiu amb la tasca d’organitzar la consulta: “Tots ens hem de conjurar, tots ens conjurem en el sentit més generalista de la paraula. Jurem conjuntament que farem tot el que ens correspon.” Va prometre “coordinació de cada un dels agents” responsables que la votació es pugui portar a terme. El president Puigdemont va insistir que hi ha una immensa majoria de catalans, independentistes o no, que consideren que el conflicte a Catalunya s’ha de resoldre amb un referèndum, i va dir que és amb aquestes votacions com es resolen les coses a “les democràcies sanes”. El manifest el van firmar un per un el president, el vicepresident, els tretze consellers i el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciuran. Fonts de la Generalitat asseguren que els alts càrrecs també el firmaran, de manera que comptabilitzen que arribarà a les 190 firmes que inclouran els principals càrrecs.

En el manifest es repassen conflictes històrics com la Guerra de Successió, el Decret de Nova Planta i la dictadura franquista, i es carrega contra la “falta de respecte democràtic” de l’Estat amb Catalunya comparant l’execució del president Lluís Companys amb la inhabilitació d’Artur Mas.

El manifest assegura que Catalunya es troba en una “cruïlla històrica” en la qual xoquen dos voluntats: la institucional i social d’organitzar el referèndum, i la reiterada oposició tant de les Corts com del Govern central, que només aposta per la via judicial i no pel diàleg, es lamenta.

La Generalitat s’assegura que el text busca tenir una càrrega simbòlica i no jurídica, per evitar d’aquesta manera impugnacions.

En aquest sentit, la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés presidirà la Comissió sobre l’operació Catalunya i el diputat de ciutadans Jean Castel, la del cas Vidal.

A la constitució de la Comissió sobre l’operació Catalunya, que té com a objectiu investigar la presumpta guerra bruta de l’Estat contra polítics sobiranistes catalans, Alba Vergés va assegurar que té l’objectiu de “posar llum i aclarir uns fets dels quals sabem la punta que ha sortit a la llum pública”.

Per la seua banda, des de la CUP es va atribuir l’acte unitari del Govern a les seues “contradiccions” i va demanar una vegada més que es fixin la data i la pregunta del referèndum. Al seu torn, Ciutadans va retreure al Govern prioritzar el “monotema” del referèndum als problemes dels ciutadans. Els populars catalans creuen que l’acte unitari del Govern és “una provocació que no serveix per a res”. Els socialistes van posar l’accent en la divisió al bloc sobiranista i creu que el Govern fa “teatre” amb el referèndum per tapar la divisió interna.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que l’escenificació ahir del Govern català no representa “cap novetat”, malgrat que va aplaudir els actes públics de recolzament a un referèndum que ella també defensa.

tracking