SEGRE

EUROPA CIMERA

La UE aprova per unanimitat les línies roges per negociar el Brexit

Se centren a garantir els drets dels ciutadans europeus i britànics, en una operació “per fases” || La unificació d’Irlanda, una qüestió que està sobre el tauler

El president del Govern central, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir a Brussel·les.

El president del Govern central, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Vint-i-set van aprovar ahir per unanimitat a Brussel·les les orientacions i línies roges de la futura negociació sobre el Brexit, que fixen com a prioritat el respecte als drets dels ciutadans tant europeus com britànics, una àrea en la qual opinen que Londres no ha donat fins a la data prou garanties.

En aquest tema va insistir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en roda de premsa al finalitzar la reunió, i va afegir que hi ha 4,5 milions de ciutadans, tant europeus al Regne Unit com britànics a la Unió Europea, que es veuran afectats pel Brexit.

Hi ha 4,5 milions de persones, europees i britàniques, que es veuran afectades pel Brexit

El text aprovat subratlla que aquestes garanties han de ser “efectives, aplicables, no discriminatòries i completes, i incloure el dret a adquirir la residència permanent després d’un període continuat de cinc anys de residència legal”.

Els mandataris van afirmar des del principi que el Brexit no pot deixar Londres en una posició millor respecte al bloc que les condicions de les quals gaudeix com a estat membre, inclòs l’accés al mercat interior.

Els Vint-i-set van deixar clar que la negociació es portarà a terme “en fases”, centrant-se en una primera etapa a resoldre “la desconnexió del Regne Unit de la Unió” i a facilitar tota la claredat i certesa legal, en particular als ciutadans.

Una vegada el Consell Europeu consideri que hi ha “prou progrés” en la primera fase de cara a “una retirada ordenada”, es podrà passar a la segona, en la qual s’aspira a assolir una “entesa sobre el marc de la futura relació” entre la Unió Europea i Londres.

Com a annex a les directrius aprovades, es va incloure a petició d’Irlanda una declaració que deixa clar que Irlanda del Nord passaria a formar part de la Unió Europea automàticament en el cas de l’eventual reunificació en aquest país.

Espanya defensa el seu dret a veto al negociar sobre el PenyalEl president del Govern central, Mariano Rajoy, es va mostrar satisfet de la unitat aconseguida pels líders de la UE per fixar les línies de negociació del Brexit amb el Regne Unit, un procés en el qual va considerar raonable que Espanya compti amb dret de veto en tot allò relacionat amb Gibraltar. Al preguntar-li per línies roges sobre aquesta qüestió, Rajoy va assegurar que “Espanya, té una posició constructiva. S’entén que Gibraltar se’n va quan se’n vagi el Regne Unit de la UE, igual que se’n van Escòcia, Gal·les o Irlanda del Nord”. Per la seua part, el Govern de Gibraltar considera el dret a veto “discriminatori” i “injust” i assegura que sortiran de la UE.

tracking