SEGRE

POLÍTICA

Trump subratlla que ha complert "una promesa després d’una altra" i ataca la premsa

Planta el tradicional sopar de corresponsals

Trump subratlla que ha complert

Trump subratlla que ha complert "una promesa després d’una altra" i ataca la premsaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, ha subratllat avui que ha complert "una promesa després de l’altra" en els seus primers cent dies en el poder i va reiterar els seus atacs als mitjans de comunicació, a qui va criticar per estar allunyats de la realitat.

"Els meus primers cent dies han estat molt productius (...) Hem complert una promesa després d’una altra", va dir Trump en un acte a Harrisburg (Pennsilvània), un dels estats claus de la seua victòria electoral el novembre passat, ja que no votava per un candidat presidencial republicà des de 1988.

En un acte amb to de campanya electoral més que d’un president en el càrrec, el mandatari va aprofitar que aquesta nit se celebra a Washington el tradicional sopar de corresponsals de la Casa Blanca per llançar una nova andanada d’atacs a la premsa.

"No podria estar més emocionat d’estar a més 150 quilòmetres de l’aiguamoll de Washington", va assenyalar amb referència al fet que és el primer President en el càrrec que esquiva l’esdeveniment a la capital nord-americana, una cosa que no ocorria des de fa més de dos dècades.

Durant el discurs, de prop d’una hora, va rebutjar les crítiques abocades sobre els fracassos registrats durant els seus primers 100 dies de mandat, com la negativa del Congrés a aprovar la seua reforma de la llei sanitària coneguda com a "Obamacare" i el bloqueig dels tribunals a la seua prohibició d’entrada temporal als EUA de viatgers procedents de set països de majoria musulmana.

En aquest sentit, va emfatitzar que "les prioritats de la premsa no són les vostres prioritats" i va tornar a recalcar que està concentrat "a tornar a fer gran de nou els EUA", el seu lema electoral.

"Si el treball dels mitjans és ser honestos i dir la veritat llavors crec que estem d’acord que la premsa es mereix un suspens ben gran i gras", va afirmar davant dels aplaudiments dels prop de 10.000 assistents.

Trump va reiterar els eixos de la seua campanya, com la seua voluntat de renegociar el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN) amb Mèxic o el Canadà i la seua polèmica promesa de construir el mur a la frontera sud.

"No us preocupeu, el construirem", va dir sense comentar els obstacles que enfronta en el Congrés, on els legisladors han mostrat les seues reticències a desemborsar fons per a l’ampliació del mur existent.

Així mateix, va anunciar que estarà "prenent una gran decisió sobre l’Acord de París en les properes dos setmanes. Veurem què ocorre", i alhora que va reiterar el seu compromís per revitalitzar la indústria del carbó i el petroli.

Les declaracions de Trump es produeixen el mateix dia que es van celebrar multitudinàries marxes en defensa del clima i contra les seues polítiques de desregulació mediambiental als Estats Units, inclosa una amb milers de manifestants a Washington.

Aquesta setmana, el mandatari va firmar una ordre executiva per revisar les prohibicions imposades per Obama per permetre explotacions petroleres a les costes del país, la qual cosa podria obrir zones de l’Àrtic o del golf de Mèxic a nous pous.

Els Estats Units estan sospesant si es manté en l’Acord Internacional de París sobre canvi climàtic, que busca un canvi de model de desenvolupament lliure de combustibles fòssils i va ser firmat pel seu predecessor Barack Obama.

Trump també es va referir a l’escalada de tensions amb Corea del Nord, i va defensar que està treballant amb la Xina per solucionar un problema que va qualificar de "complicat".

De fet, va insistir que la seua decisió de no designar la Xina com a manipulador de divises, com havia promès, respon a la col·laboració estreta amb Pequín per rebaixar el conflicte.

"Crec que no és el moment de designar a la Xina com a manipulador de divises", va afirmar.

Abans de l’acte, Trump va recórrer una fàbrica a la zona de materials i eines de jardineria, i va firmar una ordre executiva per a la creació d’una Oficina Presidencial per a la revisió de polítiques comercials i de manufactura.

Trump subratlla que ha complert

Trump subratlla que ha complert "una promesa després d’una altra" i ataca la premsaEFE

tracking