SEGRE

MINISTERI PÚBLIC

El Consell Fiscal avala el cap d'Anticorrupció i Maza frena el relleu de fiscals del 'cas 3%'

Els fiscals del ‘cas Pujol’ acusats d’exercir pressions es queden sense l’empara || El PP impedeix el debat al Congrés de la reprovació del fiscal general i de Moix per la seua actuació en l’‘operació Lezo’

El fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, en foto d’arxiu.

El fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, en foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Fiscal va rebutjar aquest dijous iniciar els tràmits per cessar el recentment nomenat fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, i també va decidir no emparar tres fiscals del cas Pujol denunciats per coaccions per un empresari català, ja que aquesta actuació està encara en tràmit a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per la seua part, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va ajornar la decisió de Moix de rellevar els dos membres de la carrera que fins ara estaven assignats a la instrucció del denominat cas del 3%, en el qual s’investiguen presumptes comissions il·legals de CDC a Catalunya. Davant del Consell Fiscal, va assenyalar que necessita més informació abans de ratificar aquest canvi.

En van informar dos dels components del Consell, María Cristina Dexeus, de la conservadora Associació de Fiscals, i Eduardo Esteban, de la Unió Progressista de Fiscals, l’associació que va plantejar el cessament de Moix arran de les recents polèmiques amb els seus subordinats. El Consell va rebutjar la proposta amb els vots en contra dels altres nou fiscals, inclòs el del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. La petició dels progressistes es va basar especialment en les seues últimes decisions en el marc de l’operació Lezo. Moix ha estat criticat per intentar paralitzar alguns dels escorcolls d’aquesta operació, que finalment es van practicar després que els dos fiscals de Lezo portessin l’assumpte al plenari d’Anticorrupció i aconseguissin el suport dels seus col·legues.

Moix és qüestionat per haver paralitzat escorcolls relacionats amb l’‘operació Lezo’

També van debatre sobre la sol·licitud d’empara dels fiscals José Grinda, Fernando Bermejo i Juan José Rosa davant de la denúncia, tramitada per Moix, de l’empresari Rafael Pallardó, que els acusa d’haver-lo coaccionat perquè declarés contra Jordi Pujol, fets que els tres fiscals ja van negar.

El Consell Fiscal ha considerat oportú no concedir-los l’empara “en aquest moment per la situació en la qual es troba la tramitació de la denúncia”.

Per la seua part, el Partit Popular va frenar aquest dijous el debat en el pròxim Ple del Congrés d’una proposició no de llei de PSOE i Ciutadans per reprovar i cessar Maza i Moix, per la seua actuació en les investigacions de determinats casos de corrupció. Van esgrimir que la iniciativa, encara que va ser admesa a tràmit per la Mesa del Congrés, encara no s’havia publicat al Butlletí de les Corts Generals i, per això, no ha complert els tràmits necessaris.

Proposta polèmica de sancionar qui filtri sumaris El fiscal Anticorrupció, Manuel Moix, es va mostrar partidari aquest dijous d’“iniciar un estudi o una valoració” de possibles mesures per evitar o almenys reduir la filtració de sumaris que està declarada secreta, i va afirmar que en altres països, entre els quals Alemanya, se sanciona els mitjans de comunicació que les publiquen. “Potser si ens plantegem aquesta possibilitat hi hauria menys filtracions i això perjudicaria menys l’Estat de Dret.” Aquestes declaracions li van valer el rebuig tant del Govern com de l’oposició. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va descartar la iniciativa, però sí que es va mostrar partidari de buscar un “equilibri” entre el dret a la informació i el dret a la intimitat. Mentre que la majoria dels grups parlamentaris de l’oposició van coincidir a criticar el fiscal en cap Anticorrupció, per la seua proposta i van demanar la seua dimissió per intentar obstaculitzar les investigacions.

tracking