SEGRE

ENERGIA TRIBUNALS

Multa milionària a Espanya per retallada a les renovables

Un total de 128 milions en el primer cas resolt amb sanció || El Govern central creu que no és extrapolable i estudia recórrer

Aerogeneradors i panells solars, en una imatge d’arxiu.

Aerogeneradors i panells solars, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Internacional d’Arranjament de Diferències relatives a Inversions (Ciadi) ha multat Espanya amb 128 milions d’euros, més interessos, pels perjudicis que la retallada de les primes a les renovables va causar a tres plantes termosolars instal·lades pel fons britànic Eiser Infrastructure. És la primera vegada que un procediment arbitral sobre aquest tema acaba a favor dels inversors, ja que en dos arbitratges resolts anteriorment els laudes van donar la raó a Espanya.

El ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital va explicar que el Govern central estudia recórrer el laude i considera que no és extrapolable a altres reclamacions similars.Segons el Ciadi, els seus laudes “són definitius i obligatoris respecte de les parts en la diferència”, encara que el conveni que regula aquesta institució, dependent del Banc Mundial, contempla possibilitats molt limitades de recórrer i mai “davant dels tribunals locals sobre la base del dret intern o d’altres tractats”.

Un fons britànic aconsegueix la “condemna” a Espanya per les tres plantes termosolars

Segons el departament que encapçala Álvaro Nadal, el laude es refereix únicament a les tres plantes termosolars d’Eiser i al perjudici, excessiu segons el parer del tribunal, que la reforma elèctrica empresa el 2013 i el 2014 va causar als seus titulars.

Des que es va aprovar el nou marc normatiu de les renovables s’ha presentat una trentena de reclamacions contra Espanya per aquesta raó.

Segons el ministeri, dos de les demandes d’arbitratge es van resoldre a favor d’Espanya i una tercera es va tancar amb el desestimament de les parts. A més, Energia recorda que diverses sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional han avalat la reforma del sector elèctric.

En el cas d’Eiser i del seu vehicle inversor Energía Solar Luxembourg, la demanda es va presentar davant del Ciadi el desembre del 2013, el procés es va tancar el 13 d’abril passat i el laude es va traslladar ahir a les parts. Segons Energia, el tribunal només estima parcialment les reclamacions dels demandants.

tracking