SEGRE

POLÍTICA

El Congrés demana d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos

Proposta del PSOE amb l’abstenció d’ERC i el suport de Podemos malgrat que la consideraven insuficient

El Congrés demana d’exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos

El Congrés demana d’exhumar les restes de Franco del Valle de los CaídosEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés ha aprovat amb l’abstenció del PP i ERC la iniciativa del PSOE que demana al Govern un nou impuls de la Llei de memòria Històrica i exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, ja que Unidos Podemos finalment s’ha afegit a aquesta proposta.

La proposició no de llei es va debatre dimarts passat en el ple i llavors, contra tot pronòstic, no va concitar el suport unànime dels partits d’esquerra, ja que Unidos Podemos i ERC -la qual cosa ha decidit abstenir-se- consideraven el seu contingut insuficient.

Podemos havia amenaçat també amb l’abstenció si els socialistes no acceptaven les seues esmenes però, encara que finalment el PSOE no ha acceptat cap de les seues propostes, han decidit votar a favor del text i no veure’s retratats com els que impedien que tirés endavant la iniciativa.

Gràcies a això la proposta s’ha aprovat amb 198 vots a favor, només un en contra i 140 abstencions.

En Unidos Podemos lamenten "profundament" que el PSOE no hagi acceptat avançar més i que no se n’hagi pogut "anar més enllà", però "per responsabilitat", segons deia el líder de la formació, Pablo Iglesias, han decidit votar sí tot el que suposi un impuls a la Memòria Històrica.

Iglesias també ha arremès contra el PP que, segons el seu parer, "demostra que té un problema amb la Memòria democràtica" i continua "enclaustrada en la mentalitat franquista".

Per la seua part, el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Doménech, ha posat èmfasi que s’hauria d’haver concretat que l’exhumació de fosses fos assumida per l’Estat com a responsabilitat pública i instat també a l’anul·lació dels judicis del franquisme, dos de les propostes que Podemos plantejava en les seues esmenes que han estat rebutjades.

Amb el vot a favor d’Unidos Podemos i de Ciutadans, i l’abstenció del PP i ERC, el PSOE tira endavant la seua iniciativa, encara que la seua aprovació pot quedar-se en un gest simbòlic, ja que en tractar-se d’una proposició no de llei que simplement insta l’Executiu, el Govern no està obligat a complir-la.

Des del PSOE, el diputat Gregorio Cámara ha considerat que malgrat que el Govern no estigui obligat jurídicament a adoptar aquestes mesures, sí que té un mandat polític de seguir les orientacions del Congrés, ja que "orientar" l’Executiu és una de les funcions del Parlament.

Per als socialistes l’exhumació de les restes de Franco és imprescindible per "resignificar" el Valle dels Caídos, segons ha dit Cámara, qui destaca la importància que la proposició no de llei aprovada insti a "recuperar totes polítiques publiques que es deriven" de la Llei de Memòria Històrica de 2007 i a impulsar-ne d’altres.

Cambra s’ha felicitat per la seua aprovació, que ha de servir -ha indicat- per començar a resoldre el que encara és una "assignatura pendent" en la democràcia espanyola i està convençut que el Govern ha de seguir el mandat del Congrés.

A més de l’exhumació de les restes de Franco, la proposició no de llei dels socialistes reclama també a l’Executiu traslladar José Antonio Primo de Rivera a un lloc "no preeminent" de l’edifici.

També demana l’elaboració d’un cens complet de les infraestructures realitzades amb treballs forçats per col·locar plaques en memòria dels represaliats, així com estudiar la creació de bancs de l’ADN per a la identificació de desapareguts.

Suprimir qualsevol tipus de subvenció a entitats que enalteixin o defensin la dictadura o estudiar la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra els qui van defensar la legalitat republicana són altres de les mesures. 

tracking