SEGRE

SOBIRANIA REFERÈNDUM

Margallo proposa confiscar urnes i assumir el control dels Mossos

Són les recomanacions de l’exministre d’Exteriors per frenar el referèndum || Ortega es va reunir amb Santamaría abans del 9-N per provar d’arribar a un acord

L’exministre Margallo va compartir dimarts una conferència amb Artur Mas.

L’exministre Margallo va compartir dimarts una conferència amb Artur Mas.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va explicar que el 2014 va proposar d’aplicar per un dia l’article 155 de la Constitució perquè el Govern de l’Estat assumís el comandament dels Mossos d’Esquadra i els ordenés “requisar i destruir” les urnes de la consulta del 9-N. Ho va explicar aquest dimecres en el marc del cicle de diàleg organitzat a Barcelona per la fundació Diario Madrid i l’Associació de Periodistes Europeus, al costat de l’exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

Segons Margallo, “la consulta s’hauria d’haver impedit, les paperetes i les urnes s’estaven fent en una presó de Lleida”. “La meua tesi va ser demanar a la Generalitat la requisa i destrucció d’urnes i paperetes i, si la Generalitat no hagués obeït, posar els Mossos d’Esquadra durant 24 hores a les ordres d’Interior. Simultàniament, començar una negociació sobre una reforma constitucional”, va exposar. Al seu parer, el referèndum que ara vol organitzar el Govern “no es pot fer”, per la qual cosa “tornaria a recomanar exactament el mateix”.

També anul·la el Comissionat per a la Transició Nacional creat per l’expresident Mas

En el mateix context, Joana Ortega va explicar que es va reunir amb la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, dies abans de convocar-se aquesta consulta del 2014, per dialogar un acord. Es va reunir amb ella “de forma sincera” i sense avisar la premsa per poder trobar solucions sense pressions externes: “He defensat sempre el diàleg i la moderació.” Va reiterar que la seua voluntat i la de la Generalitat sempre va ser buscar un acord, i es va mostrar perplexa perquè una consulta sense “efectes vinculants” derivi en la seua inhabilitació de vint-i-un mesos i 30.000 euros de multa.

Reaccions

  • El Govern considera “un insult” les declaracions de Margallo. La portaveu del Govern, Neus Munté, va considerar “un insult” que l’exministre d’Afers Exteriors del Govern i diputat del PP al Congrés, José Manuel García-Margallo, mantingui la proposta de requisar les urnes i assumir 24 hores el control dels Mossos per evitar el referèndum català, com ja va proposar en el seu dia per evitar la consulta del 9-N. D’altra banda, diverses empreses fabricants d’urnes van assegurar aquest dimecres “no tenir por” a patir represàlies per presentar-se al concurs de licitació d’urnes per al referèndum a pesar de les amenaces de la Fiscalia de presentar una querella. D’altres estan valorant-ho amb els seus advocats abans de prendre la decisió de presentar-s’hi o no, com és el cas de la madrilenya Jmg Metacrilato.

  • Rajoy diu que ni Tarradellas aniria contra la llei pel referèndum. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va advertir aquest dimecres al PDeCAT que el referèndum sobiranista no es pot celebrar en el marc de la Constitució perquè seria “retorçar” la llei, i va considerar que “ni el senyor Tarradellas ho hauria fet”. Ho va dir en sessió de control al Govern del ple del Congrés, en resposta al portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, que li va preguntar quina resposta té previst donar “a la demanda de la societat catalana de decidir el futur polític de Catalunya amb un referèndum”. A més, va acusar també els independentistes catalans de deixar “molt poc marge” per a la negociació, quan mantenen que passi el que passi celebraran el referèndum el pròxim mes de setembre, i els va proposar el repte de plantejar una reforma de la Constitució si volen canviar l’estatus de Catalunya perquè siguin tots els espanyols els que tinguin l’última paraula amb referència a aquest canvi.

El TC tomba part de la llei de consultes del tripartit El Ple del Tribunal Constitucional va anul·lar aquest dimecres per unanimitat part de la llei catalana de consultes aprovada pel govern tripartit el 2010 després d’estimar el recurs interposat el 2010 per l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero contra aquesta normativa de consultes populars via referèndum. En conseqüència, l’alt tribunal va declarar que una part substancial de l’esmentada llei, tota la que es refereix al referèndum d’àmbit autonòmic, és inconstitucional i nul· la. Es tracta de la Llei 4/2010, aprovada pel govern tripartit que va liderar el socialista José Montilla i suspesa el febrer de l’any següent pel TC, després d’admetre a tràmit un recurs de l’Executiu al considerar que vulnerava les competències de l’Estat. També va anul·lar el Comissionat per a la Transició Nacional, creat per l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, per preparar la successió i que va suspendre el juliol del 2015, després d’admetre a tràmit el conflicte de competència promogut pel govern del Partit Popular. La portaveu del Govern, Neus Munté, va lamentar la sentència i va assegurar que “no altera la voluntat ni el compromís de la Generalitat” amb el procés sobiranista. Per la seua banda, JxSí va retreure al PSC que es conformi amb la sentència quan Montilla va serne un dels impulsors.

tracking