SEGRE

El fiscal: "Una bandera que justifica atropellaments a la cartera'" va propiciar el saqueig del Palau

Emilio Sánchez Ulled exposa davant de la sala de l’Audiència de Barcelona els seus informes finals del judici per l’espoli

El fiscal Emilio Sánchez Ulled arriba a la Ciutat Judicial de l'Audiència de Barcelona

El fiscal: "Una bandera que justifica atropellaments a la cartera'" va propiciar el saqueig del PalauEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal Anticorrupción Emilio Sánchez Ulled ha denunciat aquest dilluns que el saqueig del Palau de la Música va ser propiciat per un "cercle sociopolític" amb una "dinàmica complaent", en el qual "la bandera justifica gairebé qualsevol atropellament a la cartera". "Això hem tingut aquí. I ara tothom a posar el crit al cel, però s’havien d’haver adonat moltíssim abans", ha mantingut el fiscal, que avui exposa davant de la sala de l’Audiència de Barcelona els seus informes finals del judici per l’espoli, que acusa CDC de lucrar-se a través del saqueig de la institució.

Sánchez Ulled ha iniciat el seu discurs lamentant que el milionari espoli succeís durant anys sense que els organismes de control de l’entitat ho advertissin i davant d’un "cercle sociopolític molt determinat, satisfet, complaent, on sembla ser que la bandera justifica gairebé qualsevol atropellament a la cartera". "Això hem tingut aquí", ha reblat el fiscal, que ha ironitzat sobre l’"inaudit" fet que el judici pel saqueig s’estigui celebrant "al lloc del delicte", amb referència a la Ciutat de la Justicia, un de les grans obres que presumptament va aconseguir adjudicar-se la constructora Ferrovial a canvi de comissions pagades a CDC a través del Palau de la Música.

Després de recordar que la Fiscalia "no compta només amb els reconeixements dels acusats" per acreditar els fets, Sánchez Ulled ha advertit: "hi ha coses que cal dir en veu alta perquè, sense elles, no s’entén res del que va passar al Palau de la Música durant deu anys".

En aquest sentit, s’ha referit a una "fotografia social demolidora, que influeix, explica i aclareix" els fets que el fiscal creu acreditats, i ha recordat algunes de les declaracions del judici, en les quals, al seu parer, "queda clara la prepotència de molta gent que es creia intocable. És evident, trist i esgarrifa|estremeix", ha deplorat.

Malgrat admetre que els principals acusats "han reconegut tot excepte la part relativa al frau fiscal", Sánchez Ulled ha criticat que s’estigui imposant "la sensació" que la confessió dels exresponsables del Palau de la Música delatant a CDC pel pagament de comissions "acredita els fets".

Tanmateix, per al representant del Ministeri Públic, el reconeixement dels principals acusats només "reforça clarament, perfila i detalla l’estructura de proves" que es basa per mantenir la seua acusació. "No trobo cap explicació al patètic paper dels organismes de control en tot aquest assumpte", ha assenyalat el fiscal, després de denunciar que la Intervenció General, dependent de la Generalitat, no va ser "capaç de veure res quan quantitats inusitades de diners sortien en forma de xecs d’una institució pública".

"Un ens que ha tingut un integrant amb una determinada relació amb l’acusada i ni tan sols no ha sortit expedientat", ha apuntat el fiscal, amb referència a un excàrrec d’Intervenció General que va ser parella de l’exdirectora financera del Palau Gemma Montull.

A més d’una Intervenció que "no ha estat capaç de veure com quantitats inusitades de diners sortien en forma de xecs d’una institució pública", el fiscal ha arremès contra l’empresa que supervisava els comptes del Palau -Gabinet Tècnic d’Auditoria- i que, al seu parer, "va prescindir total i absolutament de tots aquells elements d’especial risc". "No van ser capaços de detectar en nou anys set milions d’euros en xecs sortits de la Fundació del Palau, els va semblar el més normal del món", ha exclamat.

Així mateix, el fiscal s’ha confessat "totalment estupefacte davant del grau d’indolència de les entitats bancàries", que no van deixar constància de xecs al portador de fins a 300.000 euros cobrats en finestreta del banc, "contravenint la normativa antiblanqueig". "Però cap d’aquestes entitats bancàries no va efectuar una comunicació al servei de Prevenció del Blanqueig (SEPBLAC) sobre aquests moviments sospitosos", ha afegit Sánchez Ulled, que ha ironitzat: "dic jo que a un director de sucursal mitjanament constituït li semblarien sospitosos...".

"M’abstindré de qualificar l’actitud del director de la sucursal de Catalunya Caixa de la Via Laietana de Barcelona", ha afegit el fiscal, que ha deixat caure que en aquesta oficina havia treballat Gemma Montull.

Sánchez Ulled ha retret a més el paper de "càrrecs subalterns del Palau, que al seu parer denota "com a mínim, i per a la seua vergonya, un servilisme inaudit envers els exresponsables" de l’entitat, mentre "recollien les engrunes que els volguessin deixar".

Una petita prova que "il·lustra" la sospitosa conducta dels exresponsables del Palau és, per al fiscal, el fet que Fèlix Millet pagués amb bitllets de 500 euros els paquets de tabac que manava comprar a treballadors de l’entitat, fet que una testimoni va acudir a denunciar davant dels Mossos d’Esquadra el 2010.

El fiscal demana penes de fins 14 anys i nou mesos per als exrepsonsables del Palau de la Música i vuit anys per a l’exterorero de CDC Daniel Osàcar, formació que acusa de lucrar-se a través del saqueig de la institució cultural.

tracking