SEGRE

El fiscal del cas Palau arremet contra un "esquema mental" que va identificar CDC i Generalitat

Sánchez Ulled apunta a un "conglomerat criminal" en el qual l’entitat era la "canonada per la qual transitaven els diners de Ferrovial" en comissions il·lícites a CDC

El fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled a la seua arribada a la Ciutat de la Justícia.

El fiscal del cas Palau arremet contra un "esquema mental" que va identificar CDC i GeneralitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal Emilio Sánchez Ulled ha arremès aquest dimarts contra l’"esquema mental" que al seu parer és subjacent rere la presumpta trama de finançament de CDC a través del Palau de la Música, en el qual, com en la figura retòrica de la sinècdoque, "es pren" el partit per la Generalitat.

El fiscal Anticorrupció dedica avui el seu segon dia d’informes del judici pel Palau de la Música al presumpte pagament de comissions de Ferrovial a CDC a través de l’entitat cultural, exposició que ha iniciat exhibint un document confiscat que al·ludeix la constructora, a adjudicacions i a pagaments del 4 %, dels quals 2,5 van destinats "a la Generalitat".

Per al fiscal, que ha afirmat que sustentarà els seus informes en indicis sense fer al·lusió a la delació dels exresponsables del Palau a CDC, aquest document sobre Ferrovial és un dels "còctels perfectes" del sumari que proven el suposat finançament il·legal del partit amb comissions de la constructora. "Tots els elements estan pràcticament continguts en aquest document", ha afegit el fiscal, que ha destacat la "sinècdoque" d’aquest escrit i altres similars referents al presumpte finançament il·legal de CDC, que consisteix a "prendre la part pel tot i el tot per la part, concretament el partit".

Segons l’opinió del fiscal Anticorrupció, "més que una figura retòrica, és un esquema mental, una forma de pensar, i això és el més trist".

Sánchez Ulled ha exposat davant de la sala desenes de documents confiscats als ordinadors del Palau de la Música que al seu parer demostren un "conglomerat criminal" en el qual l’entitat era la "canonada per la qual transitaven els diners de Ferrovial" en comissions il·lícites a CDC, emmascarades en patrocinis culturals, el gruix dels quals anava a parar, al seu parer, al partit.

Després d’insistir que la delació dels exresponsables del Palau a CDC "perfila, completa i detalla" els indicis del finançament irregular del partit, el fiscal ha enumerat les nombroses proves, basades en documents, que al seu entendre demostren que l’aportació econòmica de Ferrovial a l’entitat "es va disfressar de patrocini, però no ho és ni ho ha estat mai".

En aquest sentit, ha destacat el fiscal que "en els deu anys analitzats no hi ha ni una sola aportació de patrocini de Ferrovial a altres entitats que s’atansi ni per indici a la del Palau de la Música", molt superior que va fer a altres entitats "la cúpula directiva de les quals dóna la causalitat que ha acabat imputada", en velada al·lusió a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

Per al fiscal, els documents confiscats al Palau demostren també les negociacions que Ferrovial va mantenir amb els exresponsables de la institució per fixar la suma de la comissió a pagar per adjudicació d’obres. "Aquí no som en un negoci semiautomàtic", ha afegit.

Per la presumpta trama de finançament il·legal de CDC, el fiscal demana vuit anys de presó per a l’extresorer del partit Daniel Osàcar i uns altres cinc per als exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, acusats de pagar comissions del 4 % que suposadament es repartien els exresponsables del Palau de la Música amb la formació nacionalista.

A canvi, sosté el fiscal, la constructora Ferrovial va aconseguir la concessió de grans obres com la Ciutat de la Justicia o la línia 9 del metro, adjudicades pel govern català en l’època de Jordi Pujol.

tracking