SEGRE

TERRORISME

“Hi havia pànic generalitzat i la gent estava coberta de sang”

Testimonis dels fets relaten escenes dantesques de l’atac i la fugida de les víctimes || Els terroristes apunyalaven indiscriminadament i cridaven “Al·là és gran”

El concert a Manchester va servir per recaptar fons per a les víctimes de l’atemptat del 22 de maig en aquesta ciutat anglesa.

El concert a Manchester va servir per recaptar fons per a les víctimes de l’atemptat del 22 de maig en aquesta ciutat anglesa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Testimonis directes dels fets de dissabte van relatar aquest diumenge les escenes dantesques succeïdes durant l’atac i la fugida de les víctimes. “Hi havia un pànic massiu i la gent estava coberta de sang”, van relatar a la BBC, visiblement afectats Liam i Claudia, dos veïns d’una taverna situada al mercat de Borough.

Chris, un taxista, va dir a la ràdio LBC que va veure un grup d’homes amb ganivets llargs sortir d’una camioneta. “Tres homes van sortir amb matxets, de 12 polzades (30 centímetres) de llarg i van començar a apunyalar a l’atzar la gent al carrer Borough High”, va explicar. “Vaig veure com apunyalaven una noia al pit. Li vaig dir al tipus que hi havia al meu taxi que miraria d’atropellar un dels atacants. Vaig girar i ho vaig intentar, però em va esquivar”, va dir.

L’atemptat va succeir a només quatre dies de les eleccions i sens dubte en condicionarà el resultat

Alguns testimonis es van jugar la vida provant de contenir els atacants utilitzant el que tenien a mà. Gerard Vowls, de 47 anys, que havia estat veient la final de la Champions League al pub Ship, va explicar a The Guardian que va veure com apunyalaven una dona entre 10 i 15 vegades. “Deia «ajudeu-me, ajudeu-me», i no vaig poder fer res”, va lamentar. Vowls va llançar cadires, vasos i ampolles als agressors per provar d’allunyar-los de la dona. “Vull saber si la dona està bé. Fa una hora i mitja que faig voltes plorant, no sé què fer”, va postil·lar commogut.

Lewis Bennet era en un pub de la zona quan va entrar un atacant, va narrar a The Guardian. “Al principi no va fer res, es va quedar allà dret uns deu segons. Però llavors va agafar el ganivet i va començar a apunyalar la gent que tenia a prop. Els el clavava a l’estómac i a les cames. Cridava «Al·là és gran, Al·là és gran» i tenia accent britànic”, va continuar Bennet. Dos policies van entrar per la porta posterior i l’atacant es va abalançar sobre un d’ells, però el seu company el va abatre, va concloure Bennet.

Reaccions

  • Manchester se solidaritza amb totes les víctimes. Els artistes que van participar aquest diumenge en el concert benèfic de record a les víctimes de l’atemptat del dia 22 a Manchester, celebrat al mateix recinte sota el títol One Love Manchester, es van solidaritzar aquest diumenge també amb els afectats pel de Londres de dissabte. A més d’Ariana Grande, van participar-hi més estrelles del pop com Miley Cyrus i Pharrell Williams, entre d’altres.
  • L’ONU vol col·laboració internacional. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va condemnar amb fermesa l’atac terrorista i cridar a la col·laboració internacional per fer justícia.
  • Merkel, consternadaperò ferma contra el terror. La cancellera d’alemanya, Angela Merkel, va expressar la seua solidaritat cap al Regne Unit i va declarar que “avui, més enllà de totes les fronteres, estem units en la consternació i la tristesa, però també en la fermesa en la lluita contra tota forma de terrorisme”.
  • Suport de Rajoy i la Casa Reial al poble britànic. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va traslladar a Theresa May el “suport absolut de les autoritats espanyoles” al poble britànic i va condemnar de manera “rotunda” l’atac. “Estem units avui també en el dolor i sempre defensant la llibertat. El poble britànic se sobreposarà a la barbàrie i a la desraó”, van subratllar així mateix els reis, que aniran a Londres a mitjans de juliol en visita d’Estat.
  • Puigdemont trasllada el condol i la solidaritat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar el seu “condol, afecte i solidaritat amb les víctimes i les seues famílies” pels atemptats de Londres.
  • Condemna dels musulmans britànics. El secretari general del Consell Musulmà Britànic, Harun Khan, va mostrar “xoc i indignació” en nom “de tots els musulmans del món”. Khan va assenyalar que “aquests actes de violència són veritablement estremidors” i els va condemnar “en els termes més rotunds”.

May anuncia mesures més dures contra el terrorisme La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va apostar aquest diumenge per revisar la legislació antiterrorista al Regne Unit per lluitar contra la “malvada ideologia” de l’extremisme islàmic. “Hi ha massa tolerància cap a l’extremisme al nostre país”, va afirmar en una compareixença davant el número 10 de Downing Street, la seua residència oficial a Londres, després de presidir una reunió del comitè d’emergències. La cap de Govern es va mostrar partidària de prendre noves mesures per evitar la radicalització a través d’internet “regulant el ciberespai”, assegurar que la policia compta amb les capacitats necessàries per combatre l’amenaça terrorista i establir penes més dures per a alguns delictes. La primera ministra va indicar que l’organització dels atacs de Londres i Manchester no està connectada, però tenen entre ells la relació d’estar instigats per l’extremisme islàmic, una ideologia que “predica l’odi”. La cap de Govern va confirmar, a més, que la campanya electoral, que la majoria de partits ha suspès a nivell nacional pels atacs d’aquest diumenge, es reprendrà demà i les eleccions se celebraran normalment dijous tal com estava previst. La portaveu laborista d’Exteriors, Emily Thornberry, va retreure a May que aprofiti l’atemptat per proposar quatre mesures que no són d’aplicació immediata i incompleixi així l’acord per paralitzar la campanya. Per la seua banda, el candidat laborista, Jeremy Corbyn, va atacar les retallades dels conservadors que afecten la policia i va prometre contractar 10.000 nous agents.

tracking