SEGRE

POLÍTICA SOBIRANIA

Puigdemont: “A tot un poble mobilitzat i decidit no li podran fer ni pessigolles”

Adverteix als que s’oposen a la consulta que el protagonisme ara està en mans de la ciutadania || Mas assegura que hi haurà una “campanya de la por” i crida a fer-hi front amb la de “la il·lusió”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saludant ahir l’expresident del Govern i actual dirigent del PDeCAT, Artur Mas

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, saludant ahir l’expresident del Govern i actual dirigent del PDeCAT, Artur MasEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va defensar ahir la fortalesa de la ciutadania per tirar endavant el procés sobiranista i va advertir tots aquells que s’oposen al referèndum que el protagonisme principal ja no és dels polítics, sinó de la ciutadania. “Si als polítics ens poden inhabilitar, suspendre, amenaçar o querellar-se, a un poble mobilitzat, conscient i decidit no li podran fer ni pessigolles”.

Puigdemont es va pronunciar així durant la seua intervenció a Lloret de Mar, en el marc del consell nacional del PDeCAT, un dia després d’anunciar que l’1 d’octubre se celebrarà el referèndum.

Envia un document a governs i ambaixades d’arreu del món per explicar la consulta

Garcia Albiol recorda a Puigdemont que “mentre governi el PP, ningú convocarà un referèndum”

El president va insistir que als polítics els poden “inhabilitar, suspendre, amenaçar i querellar-se”, però “a la gent se li ha de tenir molt respecte”.

“Amb aquest procés s’acaba el moment del protagonisme principal de la política i arriba el de la ciutadania”, va afegir Puigdemont, que també va demanar als contraris a la consulta que tinguin “l’honestedat de mirar als ulls al poble de Catalunya i que s’atreveixin a dir-li que no té dret a decidir el seu futur”.

Per al president, Carles Puigdemont, el clima en què fins ara s’ha gestat tot el procés pateix un canvi amb l’anunci de la data i la pregunta de la consulta, perquè ara “qui té el comandament són els 7,5 milions de catalans” que, l’1 d’octubre, premeran “el botó” per decidir “lliurement” quin país volen. En aquesta mateixa línia, l’expresident del Govern i dirigent del PDeCAT, Artur Mas, va afirmar que, més enllà de les campanyes pel o pel no, d’aquí a l’1 d’octubre també hi haurà una “campanya de la por”, a la qual cal fer front amb “la campanya de la il·lusió”.

D’altra banda, la conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat, liderada per Raül Romeva, va enviar un memoràndum per explicar el referèndum als governs i ambaixades estrangeres d’arreu del món.

El document informa que el Govern ha arribat a un acord per a la data i la pregunta. Paral·lelament, el Govern evitarà realitzar qualsevol tràmit legal fins a finals d’agost o principis de setembre, per intentar evitar la reacció de l’Estat.

D’aquesta forma, la convocatòria oficial de la consulta o l’aprovació de la llei de desconnexió no es faran fins després de les vacances, segons fonts properes al Govern.

palència

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va recordar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que segueix vigent “la invitació” perquè expliqui al Congrés dels Diputats les seues pretensions i també li va demanar que concreti la data per poder organitzar-ho.

En declaracions abans de participar en un acte del Partit Popular de Palència, Méndez de Vigo va lamentar la successió d’anuncis sobre el “referèndum d’autodeterminació” a Catalunya i va insistir que el Govern central té una posició “meridianament clara” sobre això.

El portaveu de l’Executiu central va tornar a insistir que la consulta no tindrà lloc i va recordar que l’Executiu central té “la mà estesa” a tothom que vulgui dialogar “sense data de caducitat”, dins de la llei i allà on resideix la sobirania nacional, que és el Congrés. “Si la pretensió dels secessionistes és realitzar un referèndum d’autodeterminació, només es pot fer dins de la llei, i això implicaria modificar la Constitució”, va reiterar.

Per la seua part, el president del Partit Popular català, Xavier Garcia Albiol, va voler recordar a Puigdemont que “mentre governi el PP, ningú convocarà un referèndum per separar Catalunya de la resta d’Espanya”.

Per la seua part, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va manifestar que el Govern de Carles Puigdemont“no té sortida” i que “va directe a estampar-se contra el mur de la democràcia i de les llibertats” amb la convocatòria del referèndum el pròxim 1 d’octubre.

Els comuns esperaran al Govern per valorar la consultaEl coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va assegurar ahir que la seua formació no valorarà la proposta de referèndum del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fins que el Govern expliqui com ho farà: “Fan falta realitats i saber amb quines garanties està treballant el Govern.”

tracking