SEGRE

PANORAMA

Puigdemont: “Només si guanya el 'no' es faran eleccions autonòmiques”

El president diu que està disposat a anar al Congrés dels Diputats a explicar el procés, però no a fer una proposta || Junqueras nega discrepàncies per la pregunta

El president i el vicepresident de la Generalitat, ahir durant l’entrevista al Palau de la Generalitat.

El president i el vicepresident de la Generalitat, ahir durant l’entrevista al Palau de la Generalitat.CCMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Carles Puigdemont, va anunciar aquest diumengeque només convocarà unes eleccions autonòmiques immediatament si guanyés el no a la independència de Catalunya al referèndum. “Si guanya el no, no tardaré ni 24 hores a convocar eleccions. És l’únic escenari en el qual ho contemplo”, va destacar durant una entrevista a TV3 juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras.

Al contrari, en cas que guanyi el , Junqueras va precisar que caldrà obrir un procés de negociació amb la resta d’Espanya –per abordar qüestions com la dels actius–, però també amb el conjunt de les institucions internacionals. Tant Puigdemont com Junqueras van assegurar que el referèndum de l’1 d’octubre es farà “per molts impediments que hi pugui haver”. A més, el president va dir que està disposat a anar al Congrés dels Diputats, però no per fer cap proposta, sinó per explicar-se. “Aniré a explicar que vaig demanar anar a la Conferència de Presidents Autonòmics a explicar-me.

Li demanava a Rajoy que posés un punt en l’ordre del dia sobre la situació a Catalunya i em va dir que no. Però no aniré al Congrés a fer cap proposta, aniré a explicar, si ho volen escoltar, com s’ha arribat a aquesta situació”. Per la seua part, Junqueras va afirmar que la definició de la pregunta no va ser problemàtica per als integrants del Govern. “Tots teníem clar que havia de ser una pregunta clara i diàfana i tothom havia de saber què estava contestant. El terme república es va introduir de forma natural”, va assenyalar.

El PP diu que el referèndum és il·legal a l’estar en “fora de joc” El vicesecretari general de comunicació nacional del PP, Pablo Casado, va insistir aquest diumenge que mentre governi el seu partit no es tolerarà cap referèndum il·legal i va dir a l’entrenador de futbol Pep Guardiola que hauria de recordar que “quan s’està en fora de joc, s’incompleix la llei”. Per la seua part, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va qualificar l’acte d’aquest diumenge a Barcelona de “performance que demostra que el procés s’està acabant i ho farà amb unes eleccions autonòmiques i urnes de veritat”. Així mateix, Carrizosa va assegurar que l’1 d’octubre “és la mateixa pel·lícula que la del 9-N i té el mateix objectiu: separar Catalunya de la resta d’Espanya i treure-la de la UE”. D’altra banda, el secretari d’Anàlisi Estratègica i Canvi Polític de Podem, Iñigo Errejón, va assenyalar que el referèndum serà “un xoc de trens entre dos governs irresponsables”, davant de la falta de diàleg entre el Govern i la Generalitat, de manera que va instar al diàleg. L’alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, va dir que el seu consistori està al costat del Govern si en el referèndum “hi ha garanties”.

tracking