SEGRE

PARTITS SOBIRANISME

Madrid irrita la Generalitat al reduir a 50 la convocatòria proposada de 500 mossos

Associacions de Seguretat pública ho veuen com una represàlia per la convocatòria del referèndum || Puigdemont demana per carta a Pastor que permeti un debat sobre la consulta al Congrés

Mariano Rajoy va rebre la benvinguda del cap de l’Executiu gal, Emmanuel Macron, a les portes de l’Elisi.

Mariano Rajoy va rebre la benvinguda del cap de l’Executiu gal, Emmanuel Macron, a les portes de l’Elisi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Hisenda va explicar ahir que la Generalitat té autorització per convocar 50 places de Mossos d’Esquadra aquest any, que és la xifra d’agents que es jubilen i el buit dels quals es pot cobrir, el que es denomina taxa de reposició, però no per a les 500 que pretén treure a concurs la conselleria d’Interior que dirigeix Jordi Jané, raó per la qual el ministeri d’Hisenda ha enviat un requeriment previ.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va exigir a Madrid que li deixi convocar 500 noves places de Mossos d’Esquadra per “raons de seguretat”, després de rebre el requeriment previ del ministeri d’Hisenda que limita a 50 les incorporacions que pot fer.

Rufián assegura que els diputats d’ERC deixaran el Congrés si guanya el ‘sí’ en el referèndum

En roda de premsa, va assegurar que estudien raons jurídiques que els emparen per a aquesta convocatòria, però, sobretot, necessitat de seguretat, i més tenint en compte que els Mossos d’Esquadra van realitzar 440.000 hores extra el 2016, a les quals van destinar set milions d’euros per cobrir-les.

La federació de professionals de la seguretat pública de Catalunya (Fepol) va considerar que el requeriment del ministeri és una “represàlia” del Govern central a la convocatòria del referèndum. Així mateix, el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) va considerar que hi ha un “dèficit molt elevat” d’efectius que va xifrar en uns 2.000 policies i va indicar que necessiten reforços immediatament.

En un altre ordre de coses, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar ahir una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en la qual li sol·licita celebrar un debat a la Cambra Baixa sobre el referèndum unilateral que vol convocar per a l’1 d’octubre.

A la carta, Puigdemont manifesta la seua convicció que “un debat d’aquesta transcendència és necessari i s’ajusta al que els ciutadans esperen de les seues institucions de representació” i es posa a disposició de Pastor perquè “es pugui celebrar al més aviat possible”.

Puigdemont només s’ofereix per a un “debat” a la Cambra i remarca que no li sembla “raonable” portar cap proposta concreta per sotmetre-la a votació del ple, tenint en compte el desenllaç d’altres iniciatives catalanes anteriors presentades a les Corts Generals, en al·lusió al pla Ibarretxe.

Després de conèixer aquesta carta, tant PP com Cs van insistir que es dugui a terme una votació parlamentària al Congrés dels Diputats sobre el contingut de la intervenció de Puigdemont per explicar el referèndum unilateral i van advertir que el Govern català ha d’acceptar el resultat de l’esmentada votació.

D’altra banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que els diputats d’ERC abandonaran els seus escons de la Cambra si guanya el en el referèndum. Va afirmar que el de l’1 d’octubre és diferent del 9-N, perquè “passaran coses l’endemà” i perquè hi ha un Govern determinat a convocar-lo i una majoria absoluta al Parlament, que no hi havia el 2014.

En aquest sentit es va pronunciar Macron després de dinar al Palau de l’Elisi amb el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy –la primera trobada bilateral entre tots dos des de la seua victòria– al ser preguntat per si havien analitzat l’anunci del Govern de Carles Puigdemont de celebrar un referèndum unilateral el pròxim 1 d’octubre.

En una resposta escarida, el president francès va subratllar que el seu “soci” i “amic” és Espanya “en el seu conjunt”.

Macron, sobre Catalunya: “La consulta és un tema intern”El president de França, Emmanuel Macron, va assegurar ahir que el problema català obert amb el referèndum d’autodeterminació és un “tema intern” d’Espanya, si bé va assenyalar que el seu soci i amic és “Espanya en el seu conjunt” i que el seu interlocutor es diu Mariano Rajoy. Dit això, va recalcar que “la resta” no el “concerneix”.

tracking