SEGRE

PORTUGAL

Allau de dures crítiques al govern lusità per la gestió de l'incendi, encara sense control

S’estavella un avió que participava en l’extinció del voraç foc que arrasa el centre del país

Vista del fum i les flames a prop dels habitatges a la localitat de Cabreira, a Góis.

Vista del fum i les flames a prop dels habitatges a la localitat de Cabreira, a Góis.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incendi forestal declarat dissabte al consell portuguès de Pedrógão Grande, el més mortífer dels últims anys al país, lluny de ser extingit, avançava aquest dimarts cap a diverses poblacions que van haver de ser evacuades. Les condicions meteorològiques no són favorables a causa del vent i de les altes temperatures, que en alguns llocs assoleixen els 43 graus centígrads, la qual cosa complica els treballs per controlar les flames.

Segons l’últim balanç oficial de víctimes, encara provisional, el foc ha provocat 64 morts i 160 ferits, malgrat que aquesta xifra inclou els afectats en diversos incendis de la zona, no només el declarat dissabte a Pedrógão Grande.

A això s’afegeixen les primeres crítiques al Govern socialista portuguès. Els ecologistes van denunciar la negligència continuada dels governs en les tasques de prevenció; l’oposició va demanar explicacions polítiques per la catàstrofe i les autoritats de la zona afectada pel foc van criticar errors de coordinació i desprotecció.

En les tasques d’extinció participen més de 2.300 efectius de diverses nacionalitats

Per la seua part, el primer ministre de Portugal, António Costa, va demanar que s’aclareixi per què les autoritats no van tancar la nacional 236 després de l’incendi desfermat dissabte, ja que bona part de les víctimes mortals van morir al quedar atrapades precisament en aquesta via oberta al trànsit mentre intentaven fugir de les flames. Aquesta xifra de 64 morts inclou els afectats en diversos incendis de la zona, no només el de Pedrógão Grande.

Tanmateix, el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va voler ser més caut i va apel·lar en diverses ocasions a concentrar els esforços a combatre el foc, en comptes de discutir les causes i les possibles responsabilitats que pot portar el succés.

Sobre el terreny, el Govern de Lisboa va demanar ajuda al Marroc perquè aquest país enviï mitjans aeris que contribueixin a combatre l’incendi que arrasa el centre de Portugal. En total, són més de 2.300 els efectius de diverses nacionalitats que combaten les flames al gran foc del centre de Portugal, gairebé 900 al terme municipal de Góis, segons dades de Protecció Civil.

Un avió Canadair contra incendis que participava en les tasques d’extinció en els incendis a Pedrógão Grande es va estavellar aquest dimarts, segons va confirmar l’Autoritat Nacional de Protecció Civil lusitana, que va assegurar que l’aeronau no és espanyola, sinó portuguesa, encara que mitjans locals havien informat en un primer moment que l’avió caigut era “estranger”. L’Exèrcit Espanyol de l’Aire també va confirmar a través de Twitter que la nau no era espanyola.

La imatge viral dels bombers exhaustos La lluita de centenars de bombers, militars i equips d’extinció de fins a quatre països, de moment, està emocionant milers de persones. Una fotografia d’un grup de bombers descansant exhaustos en un parc de la localitat d’Alvares, s’ha tornat viral al resumir l’entrega amb la qual estan combatent les flames.

Vista del fum i les flames a prop dels habitatges a la localitat de Cabreira, a Góis.

Vista del fum i les flames a prop dels habitatges a la localitat de Cabreira, a Góis.EFE

tracking