SEGRE

CORRUPCIÓ

Demanen 5 anys per a Rato per ocultar la situació de Bankia

El FROB assenyala també tres exalts càrrecs més || Diu que els inversors van assumir un risc “extremament alt”

Rodrigo Rato, dimarts passat.

Rodrigo Rato, dimarts passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que exerceix l’acusació particular en el cas Bankia, va sol·licitar aquest dijous al jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu que obri judici oral contra l’expresident de Bankia Rodrigo Rato, per al qual sol·licita cinc anys de presó, i tres exalts càrrecs més perquè van ocultar “de manera conscient” la situació de l’entitat quan va sortir a borsa el 2011 i reclama que els indemnitzi pels procediments civils instats pels inversors que van perdre diners amb el debut borsari.

En l’escrit d’acusació, el FROB assenyala, a més de Rato, l’expresident de Bankia José Luis Olivas, per al qual demana quatre anys de presó; l’exconseller José Manuel Fernández Norniella, per al qual sol·licita tres anys, i l’exconseller delegat Francisco Verdú, dos anys i set mesos. Igualment, demana l’arxivament de la causa per a la resta d’exconsellers, Bankia i Banc Financer i d’Estalvis (BFA).

Igual que defensa el fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón, el FROB exposa que l’excúpula del banc va ocultar la seua “veritable situació” a fi d’afrontar el seu futur i obtenir “tant sí com no” els fons necessaris per cobrir les exigències de capital requerides en aquell moment.

Això es va traduir en un perjudici patrimonial ja que es va ignorar la “capital circumstància” que BFA-Bankia necessitaria a mitjà termini capital per corregir el deteriorament dels seus actius crediticis.

Pel que fa al fullet de sortida a borsa de l’entitat que recollia els comptes trimestrals a data de març del 2011, el FROB reconeix que és cert que els acusats van informar “de manera exhaustiva” dels factors de risc que comportava l’oferta encara que entén que la descripció del tríptic estava més pensada per protegir l’emissor davant d’eventuals futures reclamacions que l’inversor. En aquest sentit, segons assenyala l’escrit, els inversors van assumir un risc “extraordinàriament superior” al que comporta una simple operació borsària.

tracking