SEGRE

CIMERA BRUSSEL·LES

La UE acull amb recel la idea de May sobre els ciutadans europeus

Tusk veu decebedor que l’oferta britànica empitjori els drets dels comunitaris || Espanya, a l’espera d’alguns detalls, confia en un acord final

Theresa May conversant amb Mariano Rajoy, ahir a Brussel·les.

Theresa May conversant amb Mariano Rajoy, ahir a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va acollir ahir amb recel l’oferta presentada per la primera ministra britànica, Theresa May, en relació amb els ciutadans europeus que resideixin al Regne Unit després del Brexit i va demanar a Londres que aclareixi els drets que els seran reconeguts i la manera de resoldre possibles disputes. Els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es van mostrar obertament crítics amb les idees avançades per May als seus homòlegs europeus dijous, en la primera sessió de la cimera. “La meua primera impressió és que l’oferta del Regne Unit està per sota de les nostres expectatives”, va indicar Tusk en una roda de premsa al finalitzar la cimera, i va afegir que “corre el risc d’empitjorar la situació dels ciutadans”, fet que va titllar de “decebedor”.

Per la seua part, Juncker va dir que la proposta “és un primer pas, però no és suficient” i va afegir que li sembla “inimaginable” que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea quedi exclòs de qualsevol acord sobre els ciutadans en relació amb el Brexit, com demanen els britànics.

El Regne Unit reconeixerà el dret a quedar-se als europeus residents al país durant cinc anys

May va avançar que el Regne Unit reconeixerà el dret de quedar-se als europeus que hagin residit de forma legal al país durant cinc anys quan arribi la data que es fixi per a la ruptura. Els que no arribin als cinc anys podran seguir en territori britànic fins que puguin demostrar que han completat el termini i disfrutar així d’una residència permanent. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, vol saber amb exactitud en quina situació queden aquestes persones fins que compleixin els cinc anys, i confia que finalment s’arribi a un acord.

Al marge del Brexit, van aprovar temes sobre el comerç internacional i van acordar el sistema de votació i els criteris per triar la seu de l’Agència Europea del Medicament, per a la qual Barcelona és candidata.

Rajoy nega que l’eix França Alemanya infravalori EspanyaEl president del Govern, Mariano Rajoy, va rebutjar que l’eix francoalemany que han volgut visibilitzar el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb una roda de premsa conjunta com a fermall en la cimera europea, infravalori Espanya, que és el país que “més clarament” advoca per “una integració europea més gran”.

tracking