SEGRE

COMERÇ

El Congrés recolza l'acord amb el Canadà amb l'abstenció del PSOE

Santamaría acusa els socialistes de fer-se oposició a ells mateixos || El partit de Sánchez defensa el canvi de posició perquè el CETA és un tractat “millorable”

Mariano Rajoy i la cancellera alemanya, Angela Merkel, a l’arribar a la reunió d’ahir.

Mariano Rajoy i la cancellera alemanya, Angela Merkel, a l’arribar a la reunió d’ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés dels Diputats va aprovar aquest dijous el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i el Canadà, conegut com CETA, amb l’esperada abstenció del PSOE i el dur retret del Govern als socialistes per haver canviat de posició respecte a aquest acord.

El vistiplau del Congrés al CETA va tirar endavant amb 179 vots a favor del PP, Ciutadans, PNB i PDeCAT; 79 en contra d’Units Podem, ERC i Compromís, i 81 abstencions dels socialistes.

Itàlia, desbordada per l’arribada massiva de migrants, demana ajuda als seus socis europeus

Va ser la vicepresidenta del Govern l’encarregada de defensar el CETA, i durant la seua intervenció, Soraya Sáenz de Santamaría va assenyalar que “no valen excuses” per no donar suport al tractat, i va acusar el PSOE de fer-se oposició a si mateix.

“No es pot ser equidistant entre més Europa o més populisme, entre més Europa o més Marine Le Pen o més Pablo Iglesias”, va dir Sáenz de Santamaría, que també va advertir els socialistes que “no hi ha res menys progressista que votar contra el progrés i no hi ha res més antieuropeista que votar contra la mateixa Europa”.

Quan li va arribar el torn, el PSOE va justificar la seua abstenció com un “toc d’atenció” a la Unió Europea davant del “nou marc” que s’està obrint i en el qual, va dir el diputat Pere Joan Pons, és necessari “revisar els tractats” amb l’objectiu de buscar un comerç internacional més just.

Des de Brussel·les, la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, va qualificar a través del seu compte personal de Twitter de “bones notícies” l’aprovació espanyola.

Front europeu en el G-20 pel lliure comerç Els països europeus que participaran en la pròxima cimera del G-20, liderats per Alemanya, es van aliar aquest dijous a favor del lliure comerç i de l’Acord de París contra el canvi climàtic, en un front unit davant del proteccionisme dels EUA. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va reunir a Berlín els líders de França, el Regne Unit, Itàlia, Espanya, Holanda i Noruega, a més dels màxims representants de la Comissió Europea i del Consell Europeu, per consensuar la seua estratègia de cara a la cimera d’Hamburg, que tindrà lloc el 7 i el 8 de juliol. En nom del Consell Europeu, el seu president, Donald Tusk, va elogiar una Europa unida que és “referent per a aquells que aposten pels drets humans, el comerç lliure i la lluita contra el canvi climàtic, la pobresa i la violència”, i va instar la UE a parlar “amb una sola veu” en el G-20. Juntament amb el canvi climàtic i el lliure comerç, la immigració es va colar entre els temes de la reunió d’quest dijous davant de la crida d’auxili del primer ministre italià, Paolo Gentiloni, als seus socis europeus.

tracking