SEGRE

POLÍTICA

Juncker reitera que Catalunya quedaria fora de la UE en cas de secessió

El president de l’Executiu comunitari va agregar que "una nova regió independent, pel fet de la seua independència, es convertirà en un tercer Estat en relació amb la Unió"

Juncker reitera que Catalunya quedaria fora de la UE en cas de secessió

Juncker reitera que Catalunya quedaria fora de la UE en cas de secessióEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha reiterat en resposta a una pregunta parlamentària que una Catalunya independent sortiria automàticament de la Unió Europea.

El president de la CE es va pronunciar, en la línia de l’expressat en altres interpel·lacions, en la seua contestació a una pregunta escrita de l’eurodiputada liberal independent Beatriz Becerra, donada a conèixer per ella mateixa, en la qual reclamava "lideratge europeu" contra el "cop d’Estat" que segons la seua opinió s’està duent a terme per la iniciativa del referèndum català.

"Quan una part del territori d’un Estat membre deixa de formar part d’aquest Estat, per exemple perquè es converteix en un Estat independent, els tractats deixaran d’aplicar-se a aquest Estat", va explicar Juncker.

El president de l’Executiu comunitari va agregar que "una nova regió independent, pel fet de la seua independència, es convertirà en un tercer Estat en relació amb la Unió i, des del dia de la seua independència, els tractats ja no seran d’aplicació al seu territori", va respondre el president de la CE.

Juncker va agregar que per tornar a formar part de la UE, seria d’aplicació l’article 49 del Tractat de la Unió Europea.

"Una sol·licitud d’aquest tipus requereix, si el Consell l’accepta unànimement, una negociació per a un acord entre l’Estat sol·licitador i els Estats Membres sobre les condicions d’admissió i de les adaptacions dels tractats que tal admissió implica", va afegir.

El president de la Comissió va indicar que aquest acord estaria "subjecte a la ratificació per part de tots els Estats Membres i de l’Estat sol·licitador".

En aquesta mateixa línia ja s’havia pronunciat Juncker en resposta a altres eurodiputats que l’havien preguntat en el mateix sentit, com Santiago Fisas (PP), en una interpel·lació escrita el 2015.

Després de rebre la contestació, Becerra ha dit avui a través d’un comunicat que "la resposta de Juncker hauria de tancar l’assumpte i obligar a (el president de la Generalitat de Catalunya, Carles) Puigdemont a reconèixer públicament que independitzar-se d’Espanya és sortir d’Europa immediatament".

"I que, fins per sol·licitar tornar a la UE després de deixar Espanya, necessitaria l’aprovació del govern espanyol", va afegir.

L’europarlamentària va subratllar que "la secessió és un cop d’Estat i no es produirà".

"Però els espanyols, els europeus, no podem permetre que les mentides dels secessionistes quedin sense resposta. I aquesta és la resposta de la UE a les seues mentides", va concloure l’eurodiputada liberal.

tracking