SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont lloa els consellers sortints i els nous eludeixen prometre la Constitució

El president català ha reconegut el currículum dels nous membres del Govern i alhora ha lloat la lleialtat i el treball dels sortints

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Carles Puigdemont, ha lloat els consellers sortints, Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz, sense especificar el motiu del seu cessament durant l’acte de presa de possessió dels seus substituts, que han eludit prometre fidelitat a la Constitució.

Els nous consellers del Govern que preveu organitzar el referèndum d’independència de l’1 d’octubre, Jordi Turull (Presidència), Joaquim Forn (Interior) i Clara Ponsatí (Ensenyament), han promès el càrrec sota una fórmula que no incloïa la Constitució, tal com ja és habitual en el Govern de Puigdemont.

"Prometeu complir fidelment, d’acord amb la llei, les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat?", els ha preguntat Puigdemont a la presa de possessió.

El president català ha reconegut el currículum dels nous membres del Govern i alhora ha lloat la lleialtat i el treball dels sortints, en un discurs en el qual s’ha vist visiblement emocionada a la ja exconsellera de Presidència i exportaveu del Govern, Neus Munté.

Tanmateix, més enllà de repassar els èxits de cada conseller sortint en els seus departaments, Puigdemont, en un acte solemne en el Palau de la Generalitat, no ha especificat el motiu pel qual els ha cessat.

De Munté, ha lloat la seua "capacitat de treball i paciència proverbial", així com la seua tasca de portaveu, que ha exercit "amb una dignitat que ha meravellat tots".

De Ruiz ha reconegut la seua capacitat de "consensos discrets però molt profunds" i de Jané, el seu treball "extraordinari" amb èxits com la recent celebració de la Junta de Seguretat de Catalunya.

Dels nous consellers, ha destacat la "solidísima" experiència política de Forn i la seua tasca al capdavant de la Guàrdia Urbana de Barcelona, durant l’anterior govern municipal de Xavier Trias (CiU).

De Ponsatí ha destacat la seua trajectòria a la universitat de Saint Andrews, a Escòcia, i de Turull, la seua tasca parlamentària al capdavant del grup parlamentari de JxSí i la seua actuació al Congrés dels Diputats el 2014 per sol·licitar el traspàs de competències per a referèndums.

Els decrets de cessament i nomenaments els ha llegit ja el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, que relleva Joan Vidal de Ciurana, del qual Puigdemont ha destacat la seua "lleialtat, diligència i rigor".

Després de l’acte s’ha dut a terme la fotografia del nou Govern a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, en la qual hi havia tots els consellers tret del titular d’Afers Exteriors, Raül Romeva, que es troba a Nova York, en un viatge que no ha estat anunciat a la seua agenda pública.

tracking