SEGRE

POLÍTICA

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit cop

Amb crits de "Déu és gran!" i onejant banderes turques

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit cop

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit copEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes de milers de persones s’amunteguen des del començament de la tarda als voltants del pont del Bòsfor d’Istanbul, on d’aquí a unes hores començaran les festivitats oficials per commemorar el primer aniversari del fallit cop militar a Turquia.

Sota crits de "Déu és gran!" i onejant banderes turques, una marea humana es dirigeix als accessos al pont, tallat al trànsit des del migdia i envoltat per un gran contingent policial.

Els transports públics són gratuïts avui a Istanbul i diversos transbordadors disposats per a l’ocasió porten milers de persones als molls més propers al pont, on esperaven venedors de banderes i camionetes de repartiment gratuït d’entrepans i aigua.

Un grup de joves empenyia un ninot de drap de mida humana en representació de Fethullah Gülen, un predicador islamista exiliat als Estats Units, al qual les autoritats turques atribueixen la responsabilitat de l’aldarull.

Gülen ha condemnat el cop, però Ankara té per demostrat que la seua confraria, que durant dècades va anar ocupant alts càrrecs en Administració, Judicatura, Policia i en menor mesura en l’Exèrcit, era la força impulsora del moviment.

El primer acte commemoratiu avui va ser una sessió especial en el Parlament, en la qual el president de la institució, Ismail Kahraman, va assegurar que "Turquia mai més no s’enfrontarà a aquest tipus de calamitats".

També el primer ministre, Binali Yildirim, va destacar el fracàs del cop com una victòria de la democràcia i ho va comparar a la defensa de la independència del país en l’I Guerra Mundial.

El líder de l’oposició, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, per la seua part, va criticar que no s’hagués aclarit de forma fefaent el paper de la branca política dels colpistes.

"Perquè no hi hagi més cops s’hauria d’exposar als qui van col·laborar amb l’organització gülenista i li van ajudar a assolir posicions de rellevància en el sistema estatal", va dir Kiliçdaroglu, en al·lusió al president, Recep Tayyip Erdogan, i el seu partit, l’islamista Justícia i Desenvolupament (AKP), que fins 2013 eren estrets aliats de la confraria de Gülen.

El portaveu de l’esquerrà i prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP), Ahmet Yildirim, va asseverar que l’aldarull estava sent explotat per reforçar el poder d’Erdogan i va subratllar que la repressió actual és "igual o pitjor del que podria haver passat si el cop hagués tingut èxit".

El programa d’actes continuarà a Istanbul a l’esplanada del pont, batejat com a "Pont dels Màrtirs del 15 de juliol" amb una recepció d’Erdogan a familiars dels morts en l’intent.

Després d’una lectura de l’Alcorà, la projecció d’un documental, jocs de llums i un discurs d’Erdogan, s’inaugurarà un monument en forma de cúpula blanca en honor als morts en la nit del cop.

Després Erdogan tornarà a Ankara, on participarà en una altra sessió del Parlament fins la matinada.

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit cop

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit copEFE

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit cop

Una multitud recorda a Istanbul el primer aniversari del fallit copEFE

tracking