SEGRE

PANORAMA

Sánchez reclama negociar ja amb Catalunya i insisteix en una Espanya “nació de nacions”

Iceta demana suport als moderats del PDeCAT, de Cs i dels comuns per treure al país del “laberint” || El líder del PSC aconsegueix el 97,6 per cent del suport del partit per ser candidat a la Generalitat

Iceta saluda després de ser proclamat candidat a la presidència de la Generalitat vora Pedro Sánchez.

Iceta saluda després de ser proclamat candidat a la presidència de la Generalitat vora Pedro Sánchez.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va instar ahir des de Barcelona el president del Govern, Mariano Rajoy, a negociar i dialogar ja amb Catalunya perquè l’1 d’octubre vinent “no passi res”, i va defensar novament l’Espanya “nació de nacions”, que “arribarà” davant d’un centralisme que és “passat”.

Sánchez va participar ahir en l’acte de proclamació de Miquel Iceta com a candidat a la Presidència de la Generalitat. Amb presència dels màxims dirigents del PSC i del secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, l’acte davant d’unes dos mil persones al Palau de Congressos de Catalunya va tenir un marcat caràcter de míting en clau electoral. I és que els socialistes catalans consideren que unes eleccions autonòmiques seran en els propers mesos l’única sortida al bloqueig polític i per això, abans de l’aturada estival, ja van proclamar Iceta com a candidat a la Generalitat, amb un suport del 97,6 per cent del consell nacional del partit.

Sánchez va assegurar que l’Espanya nació de nacions arribarà davant d’un centralisme que és passat

Però Sánchez va tornar a recalcar la necessitat d’obrir un diàleg abans de l’1 d’octubre, data del referèndum independentista anunciat per la Generalitat. “Hi ha els que creuen que fins a l’1 d’octubre, com que hi haurà un xoc de trens, millor quedar-se aturats i no fer res. No ho comparteixo”, va assenyalar Sánchez.

En un missatge directe al president del Govern espanyol però també a la resta de partits, Sánchez va recordar que “després de l’1 d’octubre no passarà res si abans obrim el camí del diàleg entre les diferents parts implicades. Comencem a adobar-lo ja”.

“L’Espanya nació de nacions arribarà. El centralisme és passat i el federalisme és garantia que forjarem un futur comú per al conjunt d’Espanya. És l’Espanya que està arribant.” Una Espanya “plurinacional amb una única sobirania i un únic Estat”, però que “reconeix la seua identitat i les identitats que la componen, que s’hi reconeix i les empara”.

Per la seua banda, Miquel Iceta, que va reclamar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions, va assegurar que vol ser el president que tregui Catalunya del “laberint” del procés sobiranista i, per fer-ho, va demanar el recolzament dels “moderats” que “sobren” al PDeCAT, però també als de Ciutadans i fins i tot dels comuns, perquè tornin al “catalanisme de tota la vida” de què fa bandera la seua formació.

Però també va criticar “qui pensa que únicament pot utilitzar la llei i la Guàrdia Civil”, amb referència al Govern del Partit Popular.

Davant d’aquestes opcions, Collboni va reivindicar el PSC com a “representant del genuí catalanisme polític, que suma, que acorda, que integra, plural i que té capacitat i arriba a acords” i que vol acollir els ciutadans “orfes d’una opció política sensata, d’acord, de suma i d’integració.”

El PSC veu un “Govern d’aiatol·làs a punt per immolar Catalunya”El líder del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, va reivindicar ahir el catalanisme “genuí” dels socialistes davant un Govern format per “aiatol·làs” disposats a “immolar-se i a immolar Catalunya”. Collboni es va adreçar “a aquells que cada vegada s’obstinen més a dividir el país, que cada vegada ataquen més la convivència, que tornen a voler dividir-nos entre bons i mals catalans: els diem no perquè tots som catalans i tots tenim espai en aquest país i dret a debatre i confrontar idees”.

tracking