SEGRE

FINANCES

El TC anul·la el cànon digital de la Generalitat, que mantindrà ajuts a sector

Per majoria simple i reclama que es tornin més de 33 milions recaptats

El TC anul·la el cànon digital de la Generalitat, que mantindrà ajuts a sector

El TC anul·la el cànon digital de la Generalitat, que mantindrà ajuts a sectorEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat mantindrà els ajuts al sector audiovisual malgrat que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el cànon digital que el govern català va aprovar el 2015, ha explicat el conseller de Cultura, Lluís Puig, que ha anunciat que el Govern també impulsarà una nova llei.

El subjecte passiu d’aquest tribut eren les companyies operadores d’internet, amb una quota fixa de 0,2 euros al mes per cada connexió contractada a Catalunya, ja fos a través de telefonia fixa o de dispositiu mòbil.

Des de la seua aprovació el 2015, el cànon digital que s’ha cobrat a les operadores d’internet ha permès injectar al sector audiovisual català uns 33 milions d’euros, uns diners, ha dit Puig, que "ha ajudat al sector a sortir de la crisi i que s’hagi passat de 73 a 120 empreses de videojocs, que han incrementat la seua facturació des de 150 a 217 milions d’euros".

En nom del govern català, Puig ha anunciat el compromís de "mantenir l’aportació econòmica d’aquest any i, evidentment, assegurar la continuïtat dels projectes audiovisuals, que són de llarg recorregut, veient els resultats positius que estava donant aquest imposat".

El conseller ha assegurat que, "encara que la sentència és retroactiva, no és automàtic que s’hagin de tornar els milions d’euros recaptats".

El TC ha anul·lat el cànon digital, imposat de la Generalitat a les empreses operadores d’internet, en entendre que excedeix les competències autonòmiques en matèria tributària i grava el mateix fet imposable que l’IVA.

En un vot particular, cinc dels seus dotze magistrats consideren que s’hauria d’haver desestimat íntegrament el recurs d’inconstitucionalitat que el Govern va presentar contra el cànon digital.

La sentència recorda que la llei permet la coexistència d’impostos que "recaiguin sobre la mateixa matèria o riquesa imposable, però no sobre el mateix fet imposable".

Segons l’opinió del TC, el cànon digital i l’IVA suposarien gravar el mateix fet imposable, tenint en compte que tant l’impost estatal com l’autonòmic "sotmeten a tributació la manifestació de la capacitat econòmica que suposa el consum de servei d’accés a continguts existents en xarxes de comunicacions electròniques i ho fan en la persona del seu consumidor".

La Generalitat ha informat a través del seu secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, que haurà de tornar a les operadores d’internet els milions recaptats des de l’aplicació del cànon digital.

Salvadó ha qualificat la sentència del TC d’"atac ideològic a les competències fiscals de l’autogovern català" que "inhabilita les competències de les comunitats autònomes d’aprovar tributs propis".

A més, ha avançat que el govern català "es compromet a tornar a aprovar un nou impost de forma immediata, millorant el seu articulat i apujant els tipus impositius per contribuir al finançament dels projectes audiovisuals catalans."

La patronal de les empreses de telecomunicacions només han volgut manifestar que "acaten les decisions judicials", mentre que fonts del sector s’han mostrat "satisfetes per la decisió del TC i que els hagin donat la raó".

El president de la patronal de les productores, PROA, Raimon Masllorens, ha assenyalat que "sense la taxa no haurien estat possibles pel·lícules que ens han donat alegries als grans festivals", com "Incerta glòria", "Estiu 1993", "La mort de Lluís XIV, 10.000 quilòmetres", "100 metres" o uns 90 documentals i 20 telefilms i minisèries.

Per al tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, la sentència del TC que passa després que el PP portés la llei catalana al Tribunal Constitucional, "és especialment dolorosa per a un sector que està patint injustament el manteniment d’un IVA al 21%".

tracking