SEGRE

PANORAMA

Els no independentistes sumen, però el ‘sí’ guanyaria al referèndum

Lleida és la província més sobiranista, amb un 63,5 per cent dels suports a una Catalunya independent, segons el CEO || Oriol Junqueras, únic polític que aprova

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els contraris a la independència augmenten respecte al març, al passar del 48,5% al 49,4%, mentre que els partidaris cauen gairebé tres punts fins al 41,1%. Tot i així, l’1-O guanyaria el amb un 62,4% dels vots i hi participaria el 67,5% de la població. El director del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO), Jordi Argelaguet, va presentar ahir els resultats de l’últim Baròmetre d’Opinió Política abans del referèndum, que inclou també una projecció electoral al Parlament de Catalunya i mostra que Lleida és la província amb més suports a la independència.

Si se celebressin eleccions en l’actualitat, la majoria absoluta de JxSí i la CUP perillaria, ja que sumarien entre 66 i 71 escons (actualment 68), i per la seua banda Ciutadans seria segona força (20-22), seguida de PSC (17-20), Catalunya Sí que es Pot (15-17) i PPC (11-13). Quant al suport a la independència, Argelaguet va indicar que el “lleuger” increment dels que hi són contraris no és “significatiu en termes estadístics”, però en canvi sí que ho és, segons el seu parer, el retrocés de gairebé tres punts dels partidaris de la secessió, del 44,3% al 41,1%, arribant a nivells de fa quatre anys.

Maza, avalat per diversos magistrats, defensa la persecució de la compra d’urnes

El CEO també pregunta sobre els líders. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, és l’únic que aprova (5,17 sobre 10) i queda davant del president, Carles Puigdemont, segon amb un suspens del 4,88, mentre que la pitjor nota és per al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy (1,72).

Pel que fa a Lleida, el CEO mostra que és la província més independentista. A la pregunta de si volen una Catalunya independent d’Espanya, el 63,5% votaria , el percentatge més elevat de Catalunya, mentre que el 32,9% es decantaria pel no, percentatge més baix del territori. També a Lleida hi ha el nombre més gran de suports a la convocatòria del referèndum encara que no sigui pactat, secundada pel 63,5% dels enquestats. Els lleidatans lideren així mateix la intenció de vot positiu a la independència, amb un suport del 60%, mentre que la intenció de vot negatiu, el 12,9%, és la més baixa de Catalunya. S’ha de destacar que a la província de Lleida es van realitzar 85 del total de 1.500 entrevistes, i l’error de mostreig ronda el 10,63%.

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va assegurar que quan la Guàrdia Civil va anar a la Generalitat a requerir informació sobre el diputat Germà Gordó, van proposar copiar tots els correus de la Generalitat “per anar ràpid” i que els ho va impedir. Per la seua banda, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que l’actuació de la Guàrdia Civil va ser conseqüència d’una ordre del jutge i “entra dins de la més absoluta normalitat”, però va afegir que seria “molt estrany” que la Generalitat de Catalunya es negués a col·laborar amb la Justícia en el cas de les comissions del 3%, i que si ho fes es podria pensar que vol ocultar la veritat sobre aquesta trama de corrupció. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en canvi, va criticar l’“escenificació” del Govern central i considera que es va fer per desviar l’atenció de la sessió de la comissió d’investigació al Congrés sobre les suposades males praxis d’Interior. D’altra banda, el TSJC va suspendre la declaració com a investigat de l’exconseller i diputat al Parlament Germà Gordó a causa de l’ingrés hospitalari del seu advocat. El PSC considera que si l’expresident Artur Mas no parla sobre el 3% és perquè “hi ha alguna cosa grossa”. En un altre ordre de coses, el Fiscal General, José Manuel de la Maza, va insistir a perseguir la compra d’urnes si hi veu delicte, postura que va defensar el president de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), Manuel Almenar.

Tarragona rebutja col·laborar amb l’1-OL’ajuntament de Tarragona va aprovar ahir una moció del PSC que rebutja col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre: “Constatar que no hi ha democràcia, ni Estat de Dret sense respectar la legalitat.” Va prosperar per disset vots a favor, entre els quals els del PSC, PP, Ciutadans i la diputada no adscrita Beatriz Pérez, i deu en contra, els d’ERC i el PDeCAT. La moció també recull que, si la Generalitat demana la col·laboració del consistori, ho ha de fer “de forma oficial i per escrit”, amb la firma del responsable que correspongui.

tracking