SEGRE

PRÒXIM ORIENT

Augmenta la tensió a Israel

Netanyahu va anunciar aquest diumenge la demolició de la casa del palestí que va matar tres membres d’una mateixa família en el Sàbat | L’Autoritat Palestina anul·la la coordinació en matèria de seguretat

Israel va instal·lar ahir més càmeres de seguretat a l’entrada a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem.

Israel va instal·lar ahir més càmeres de seguretat a l’entrada a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va assegurar aquest diumenge que el domicili d’Omar Alabed, l’assassí que va matar divendres tres membres d’una família de colons israelians en un assentament de Cisjordània, serà demolida “tan aviat com sigui possible”. “La casa d’aquest vil terrorista serà destruïda tan aviat com sigui possible”, va declarar Netanyahu durant la reunió setmanal del Consell de Ministres.

Netanyahu va aprofitar per donar les seues condolences als parents dels tres morts, Yosef, Chaya i Elad Salomon, “morts en mans d’una bèstia incitada per l’odi als jueus”, segons declaracions recollides pel diari hebreu The Jerusalem Post.

Alabed, de 19 anys i hospitalitzat pels trets que va rebre d’un militar proper al domicili de la família morta, vivia a la localitat cisjordana de Jobar, on les forces de seguretat israelianes van llançar dissabte una operació per escorcollar les seues pertinences i detenir el seu germà, segons va informar l’Exèrcit hebreu.

“Les forces de seguretat van entrar casa de l’assaltant, van buscar armes i van confiscar diners que havien de ser utilitzats amb propòsits terroristes. El germà de l’assaltant també ha estat capturat”, segons la portaveu militar en declaracions a Reuters, que a més va anunciar que el moviment dels residents de la població ha quedat restringit a “motius exclusivament humanitaris”.

L’Exèrcit i el Servei de Seguretat d’Israel, el Shin Bet, van detenir dissabte 25 integrants de Hamas

Per la seua banda, l’Autoritat Palestina ha cancel·lat la coordinació en matèria de seguretat amb Israel a causa de l’escalada de violència produïda des de divendres per les noves mesures de seguretat imposades per Israel per accedir a l’Esplanada de les Mesquites a Jerusalem.

L’últim episodi que va desencadenar aquesta reacció ha estat l’arrest per part d’Israel d’almenys 42 palestins en les últimes 24 hores, tal com va informar l’agència de notícies palestina Maan, que ha qualificat l’incident de “detenció massiva”.

Entre els detinguts es troben un membre del Parlament palestí, dos adolescents i un home de 75 anys. Fonts consultades per l’agència de notícies russa RIA Novosti van assenyalar que s’han tallat fins i tot les converses telefòniques amb les autoritats militars israelianes que ocupen Cisjordània.

Les protestes a Cisjordània han deixat en l’última setmana un saldo de més de cinc-cents ferits per enfrontaments amb les forces de seguretat israelianes, als quals cal afegir els ja esmentats tres colons israelians assassinats a casa seua a Cisjordània pel jove palestí de 19 anys que intentava venjar el tancament de la mesquita d’Al-Aqsa, a l’Esplanada, segons va escriure al seu compte de Facebook.

Almenys un mort en un tiroteig a l’ambaixada israeliana Almenys una persona va morir aquest diumenge en un tiroteig a l’ambaixada israeliana a Amman, capital de Jordània, segons una font de les forces de seguretat jordanes. La font no va donar més detalls i la policia va acordonar la zona de l’ambaixada, un dels edificis més vigilats de la ciutat. Les autoritats israelianes tampoc van fer comentaris. Al tancament d’aquesta edició, es desconeixien els motius, però podria tenir a veure amb l’espiral de protestes i violència arran de la decisió israeliana de restringir l’accés a l’Esplanada de les Mesquites, tercer lloc sagrat per als musulmans. El papa va condemnar aquesta violència i va cridar “a la moderació i el diàleg”. Per la seua part, el secretari general de la Lliga Àrab i exministre d’Exteriors d’Egipte, Ahmed Abul Gheit, va advertir Israel que està “jugant amb foc”, si persisteix a restringir l’accés a l’Esplanada.

tracking