SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISTA

Puigdemont: “Si el Constitucional m’inhabilita de les meues funcions, no ho acceptaré”

Hisenda dóna 24 hores per saber si s’ha desviat diners a la consulta, una cosa que la interventora de la Generalitat descarta || El Govern publicita la compra de sobres i paperetes per a unes eleccions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirma que no acceptarà una inhabilitació del Tribunal Constitucional pel referèndum de l’1 d’octubre, perquè considera que aquesta decisió només pot prendre-la el Parlament. En una entrevista al diari francès Le Figaro, subratlla que el Govern no renunciarà al referèndum fins i tot en el cas que el Constitucional l’anul·li. Va apuntar que “farà com si res”, si la llei sobre el referèndum és anul·lada. “I si el Tribunal Constitucional em suspèn de les meues funcions [...], no acceptaré aquesta decisió. Només el Parlament pot suspendre’m”, afegeix.

D’altra banda, la conselleria de Governació ha formalitzat el procés administratiu per comprar material electoral per a unes futures eleccions catalanes, segons va publicar ahir el BOE. Es tracta d’un contracte valorat en 897.000 euros i format per quatre lots: sobres electorals, paperetes, manuals d’instruccions per a membres de meses electorals i impresos electorals.

Des que es va anunciar la futura consulta, famosos s’hi han posicionat a favor i en contra

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va subratllar que qualsevol actuació encaminada a preparar el referèndum és “il·legal” i “donarà lloc a les actuacions corresponents”. El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va retreure a Puigdemont que, davant del control perquè no destini fons públics al referèndum, pretengui atribuir-se la propietat d’uns diners que són de tots els espanyols. A més, el ministeri d’Hisenda va donar vint-i-quatre hores a la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, perquè aclareixi si s’han desviat 6.150 euros a preparar el referèndum i li va recordar que pot tenir responsabilitats administratives o penals, si no contesta. Tanmateix, la mateixa interventora hauria enviat una missiva al ministeri aclarint que aquests diners “no tenen relació amb el referèndum”. Per la seua part, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va denunciar “l’exercici de sectarisme polític” del Govern central per controlar setmanalment la despesa de la Generalitat, una “humiliació” que va augurar que es traduirà en més suport ciutadà al referèndum.

Una cinquantena de personalitats internacionals s’han adherit al manifest Let Catalans vote, que defensa el dret a decidir de Catalunya, entre les quals destaquen sis premis Nobel; els cantants Yoko Ono Lennon, Peter Gabriel i Silvio Rodríguez; el futbolista Hristo Stóitxkov, o l’actor Viggo Mortensen.

El manifest reivindica que “la millor manera de resoldre les disputes internes legítimes és fer servir les eines de la democràcia” i crida el Govern central a treballar al costat de les institucions catalanes perquè els ciutadans de Catalunya puguin votar el seu futur polític. Entre els últims adherits, també es troben la premi Nobel de la Pau del 1997, Jody Williams; el cantautor Peter Gabriel; el pare de la Constitució d’Eslovènia, Peter Jambreck; l’economista i exdiputat de Syriza, Costas Lapavitsas, i el futbolista Eric Cantona, entre d’altres.

Durant aquest any, s’hi han afegit l’activista Angela Davis; la premi Nobel de la Pau del 1992, Rigoberta Menchú; el del 2015, Ahmed Galai, i l’actor Viggo Mortensen, entre d’altres.

D’altra banda, diversos artistes, escriptors i intel·lectuals catalans consultats pel diari El País s’han pronunciat en contra del referèndum previst per la Generalitat per a l’1 d’octubre. Per a l’escriptor Juan Marsé, “la consulta és rigorosament incompatible amb l’Estat de dret”. Segons l’escriptor Eduardo Mendoza, el procés sobiranista ha “descarrilat”, mentre que el cantant Joan Manuel Serrat va afirmar: “Jo no aniria a votar unes eleccions que no apel·lessin a la majoria de la ciutadania.”

tracking