SEGRE

POLÍTICA SOBIRANIA

Puigdemont sosté que hi haurà referèndum l’1-O després d’afirmar Rajoy que l’impediran

El president espanyol no descarta convocar un Consell de Ministres el dia 16 si el Parlament tramita la consulta || El president de la Generalitat ironitza sobre la “vocació de treball” del Govern central

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descartar ahir una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) i va defensar que el referèndum de l’1 d’octubre es farà. Puigdemont va mantenir ahir un xat amb la ciutadania a través de l’aplicació ZoneTacts, on va defensar que “l’única manera de canviar les coses és participant en l’1-O”, i va garantir que aquell dia “hi haurà col·legis electorals oberts i res impedirà que s’obrin amb normalitat”.

Era el contrari del que abans havia dit el president del Govern central, Mariano Rajoy, en un dels seus tombs estiuencs per Pontevedra, on va insistir que, “amb tota la tranquil·litat i tota la moderació”, “no hi haurà referèndum l’1 d’octubre”, ja que “Espanya és una democràcia avançada” en la qual “la llei i la democràcia no es poden separar i no se separaran”, a partir del dictat del Tribunal Constitucional que declara il·lícit el referèndum català. A més, Rajoy va assenyalar que “no és impossible” la convocatòria d’una reunió extraordinària del Consell de Ministres el proper 16 d’agost si finalment el Parlament decideix admetre a tràmit la proposició de llei per a la celebració del referèndum. Paraules sobre les quals va ironitzar Puigdemont. “Respecto la vocació de treball del Consell de Ministres. Tant de bo sempre fos així”, va dir també en el xat.

D’altra banda, ahir el diputat de la CUP Benet Salellas, en una entrevista d’Europa Press, va explicar alguns nous detalls sobre la llei de transitorietat jurídica. Segons va dir, la norma explicita com funcionarà el procés constituent i estableix com es resoldrien en una Catalunya independent aquelles competències que ara pertanyen a l’Administració de l’Estat, però va aclarir que no es tracta d’una Constitució en si mateixa. Sí que inclou algunes de les institucions necessàries per suplir el paper de l’Estat o el poder judicial: preveu substituir el Tribunal Constitucional per una Sala de Garanties catalana i també preveu crear un Tribunal Suprem català.

Qui també va parlar de la llei va ser el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que va recalcar que “no hi haurà transitorietat perquè no hi haurà referèndum”.

Per la seua part, l’ANC té previst presentar avui la “Campanya del sí”, en la qual participaran també entitats i partits sobiranistes.

En un altre ordre de coses, Demòcrates de Catalunya va demanar ahir el cessament del nou director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Govern i exdirigent d’Unió, Martí Barberà, al considerar que té un “llarg recorregut contra el procés” sobiranista.

Per la seua part, el diputat de JxSí al Parlament i alcalde de Valls, Albert Batet, va destacar la “total lleialtat” de Barberà.

tracking