SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISTA

Rajoy visitarà Catalunya coincidint amb l’inici de la campanya a favor del referèndum

Assegura que recorrerà la llei de la consulta al ser una “puntada de peu al sistema democràtic” || L’ANC, contrària a formar part d’un govern de concentració si inhabiliten Puigdemont

Rajoy i el rei Felip VI, poc abans del tradicional despatx d’estiu a Palma de Mallorca.

Rajoy i el rei Felip VI, poc abans del tradicional despatx d’estiu a Palma de Mallorca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, visitarà Catalunya coincidint amb l’inici de la campanya del referèndum perquè el Partit Popular celebrarà el 15 i 16 de setembre la seua escola d’estiu a Salou. Així ho va explicar en una entrevista a RAC 1 la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, que va afegir que també hi haurà presència de membres destacats del Govern central.

Segons va dir Levy, el referèndum està condemnat al fracàs i “el 2 d’octubre cal asseure’s en una taula, com no pot ser de cap altra manera, i és important que hi hagi generositat” per part de tots. El mateix president del Govern va assegurar que, si la Mesa del Parlament admet a tràmit la proposició de llei de referèndum registrada per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, l’Executiu de Madrid la recorrerà immediatament, perquè representa “una nova puntada de peu al sistema democràtic”.

El PDeCAT assegura que Puigdemont complirà el seu compromís amb el referèndum

Rajoy, que va viatjar a Palma per al seu tradicional despatx estiuenc amb el rei Felip VI al palau de Marivent, va demanar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, caminar junts davant el referèndum independentista que es vol convocar l’1 d’octubre a Catalunya, en comptes d’obrir debats com la reforma de la Constitució Espanyola. Per la seua part, el portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, va assegurar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, complirà el seu “compromís” amb el referèndum el pròxim 1 d’octubre, en el qual esperen una “àmplia participació democràtica amb urnes”.

Al seu torn, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va rebutjar que les entitats sobiranistes estiguin disposades a entrar en un eventual Govern de concentració si arriben a inhabilitar Puigdemont o algun dels seus consellers.

Així mateix, Sànchez va donar per fet que la llei de transitorietat jurídica, la principal de les anomenades lleis de desconnexió, es donarà a conèixer a finals d’agost i pocs dies després Junts pel Sí (JxSí) i la CUP la registraran al Parlament de Catalunya.

Segons Fachin, amb independència del que pensin Iglesias i Echenique, les decisions les ha de prendre la gent: “I la majoria va opinar que no es pot donar l’esquena al referèndum.”

L’exdirigent de Podem Juan Carlos Monedero va criticar que Fachin, fent una crida a la participació de l’1 d’octubre, “se subordina a l’estratègia independentista i oblida les lluites socials”.

Fachin: “Iglesias m’ha demanat que dimiteixi, però no ho faré”El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, va assegurar ahir que el líder de Podem, Pablo Iglesias, li ha demanat que dimiteixi però no té intenció de fer-ho. “No tinc ni jo ni la coordinadora intenció de fer-ho”, va destacar, al recordar que fa un any va guanyar les primàries i que els estatuts prohibeixen repetir-les abans de 18 mesos. Per a Fachin, el problema a Catalunya és si es vota o no l’1-O, fet que “té a veure amb la idea que la gent vol decidir, una idea molt semblant a les del 15-M”. “Venim d’aturar desnonaments, d’ocupar ambulatoris i places, i la policia tampoc ens deixava. No en vam fer cas. I ens diran ara que l’1-O s’ha de fer cas a Rajoy?”, es va preguntar.

tracking