SEGRE

POLÍTICA TENSIÓ

Corea del Nord amenaça d’atacar els EUA a Guam i Trump presumeix de poder nuclear

El Pentàgon alerta Pyongyang que s’arrisca a “la seua fi, a la del règim i a la destrucció del seu poble” || No obstant, fonts de la Casa Blanca intenten rebaixar la tensió entre aquests dos països

Imatge d’un bombarder estratègic B-1B en una missió de vol a Kyushu, Japó.

Imatge d’un bombarder estratègic B-1B en una missió de vol a Kyushu, Japó.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El règim de Corea del Nord va elevar ahir en un grau més l’escalada de tensió verbal entorn de la península coreana amb amenaces d’atacar les bases militars dels Estats Units a l’illa de Guam. En aquest context, el president dels EUA, Donald Trump, va recordar que l’arsenal nuclear del seu país “és més fort que mai”.

El missatge de Pyongyang no va fer referència a l’incendiari missatge pronunciat per Trump dimarts, en el qual va advertir el règim de Kim Jong-un que “es trobarà una fúria i un foc mai vistos al món” si no deixa d’amenaçar el seu país, però sí que va denunciar una nova tramesa dimarts per part del Pentàgon de bombarders estratègics B-1B (estacionats a Guam) als voltants de la península coreana.

Assegura que si Pyongyang porta a terme amenaces d’aquest tipus s’arrisca “a la destrucció del seu poble”

“Els pirates aeris de Guam van tornar a aparèixer al cel per sobre del sud de Corea per realitzar una esbojarrada maniobra que simula una guerra real”, va denunciar el portaveu de les Forces Estratègiques de l’Exèrcit Popular de Corea al text, en què va acusar Washington d’estar mobilitzant actius nuclears estratègics des d’aquesta illa del Pacífic Occidental o Califòrnia.

Els Estats Units han convertit aquest any en costum habitual enviar dels B-1B per respondre a Corea del Nord amb una mostra de múscul militar. Els enviaments als voltants de la península coreana es van portar a terme el maig i el juny després de sengles assajos de míssils de Pyongyang i també al juny quan es va conèixer la mort de l’estudiant Otto Warmbier, que va morir al ser enviat de tornada als Estats Units en estat comatós després de passar disset mesos a la presó a Corea del Nord.

Per la seua banda, Donald Trump va recordar ahir que la seua primera ordre com a president “va ser renovar i modernitzar el nostre arsenal nuclear. Ara és més fort que mai”, va escriure a Twitter. “Amb sort, mai haurem d’utilitzar-lo, però no arribarà el dia en què no siguem la nació més poderosa del món”, va afegir el president dels Estats Units.

En aquesta línia de declaracions, el cap del Pentàgon, James Mattis, va asseverar en un comunicat que si Pyongyang executa amenaces d’aquesta mena o pren “consideracions” equivocades s’arrisca “a la seua fi, a la del seu règim i a la destrucció del seu poble”.

Per rebaixar el to, el secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, es va dedicar a moderar el discurs oficial a l’assegurar que “els nord-americans poden dormir tranquils”, ja que res del que ha passat durant les últimes 24 hores indica un “canvi dramàtic” en la postura militar nord-coreana. Tillerson va asseverar que l’única sortida per al règim de Corea del Nord és un “diàleg amb les expectatives adequades”.

tòquio

Amb motiu del 72 aniversari del bombardeig atòmic a Nagasaki, l’alcalde d’aquesta ciutat japonesa, Tomihisa Taue, va criticar ahir els líders de les nacions que no s’han unit al tractat que prohibeix les armes nuclears.

Les paraules de Taue van seguir al minut de silenci que es va guardar en memòria de les víctimes a les 11.02 (02.02 GMT), l’hora exacta en què la bomba Fat Man va esclatar sobre la ciutat portuària, que va matar i ferir greument 150.000 persones i va esborrar del mapa una tercera part de la ciutat i pràcticament tota l’àrea industrial.

En un discurs carregat de retrets, Taue va fer una crida a “els estats nuclears i les nacions sota el seu paraigua nuclear” perquè s’adhereixin al pioner Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears, aprovat el dia 7 de juliol per 122 membres de l’Organització de les Nacions Unides, amb la notable absència de les potències atòmiques i els seus aliats.

“L’amenaça nuclear no acabarà mentre les nacions continuïn afirmant que les armes nuclears són fonamentals per a la seguretat nacional. Reconsiderin les seues polítiques”, va dir Taue davant del primer ministre, Shinzo Abe, i representants de 58 nacions. L’acord, que prohibeix l’ús, la possessió o el desplegament d’armes nuclears, no ha estat subscrit per cap de les potències nuclears reconegudes (Estats Units, Rússia, Xina, França i Regne Unit), ni per molts dels seus aliats, entre els quals el Japó.

L’auge de “la retòrica de confrontació” preocupa l’ONUEl secretari general de l’ONU, António Guterres, es va declarar ahir preocupat per l’“increment de la retòrica de confrontació” al voltant de Corea del Nord i va fer una crida a reduir les tensions.

Imatge d’un bombarder estratègic B-1B en una missió de vol a Kyushu, Japó.

Imatge d’un bombarder estratègic B-1B en una missió de vol a Kyushu, Japó.EFE

tracking