SEGRE

POLÍTICA SOBIRANIA

El PSOE pretén iniciar un debat al Congrés sobre Catalunya

Volen obrir un espai “productiu” i “difícil de rebutjar per a qualsevol partit” || Ábalos nega que l’aposta per “la plurinacionalitat” generi debat intern

Imatge d’arxiu del líder del PSOE, Pedro Sánchez, al costat del seu número tres, José Luis Ábalos.

Imatge d’arxiu del líder del PSOE, Pedro Sánchez, al costat del seu número tres, José Luis Ábalos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE vol que el debat sobre l’encaix de Catalunya i per extensió sobre el model de plurinacionalitat es faci a nivell estatal mitjançant la recerca d’un “espai productiu” al Congrés que faci “difícil” que els partits amb representació parlamentària rebutgin participar-hi.

Està per definir aquest espai, va assegurar el secretari d’Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, en una entrevista en la qual va negar que precisament l’aposta per la plurinacionalitat que defensa el líder de la formació, Pedro Sánchez, estigui generant “un debat intern”. “No hi ha debat, sinó provocació per trobar contradiccions”, va assenyalar el dirigent del PSOE, el número tres de la formació.

L’executiva federal dels socialistes es reunirà el proper dia 28 per presentar una bateria de mesures destinades a configurar un marc de diàleg institucional, amb la Constitució com a límit, que estableixi les bases d’una sortida negociada al procés i evitar el referèndum de l’1 d’octubre. Considera el PSOE que és possible encara, durant el mes de setembre, trobar una solució malgrat l’“immobilisme” del Govern de Mariano Rajoy i de la dinàmica del Govern català i dels partits que li donen suport.

Per a José Luis Ábalos, la confrontació entre les dos postures ha desembocat en “el bloqueig” i en “la tensió permanent”, la qual cosa tant al Partit Popular com a les formacions independentistes interessa per “rèdits electorals”.

En aquest context vol entrar el PSOE, però a través d’“un espai de diàleg i de partit” que mitigui els conflictes territorials. Encara que el dirigent socialista va evitar concretar quines seran aquestes mesures que emprendran el 28 d’agost, el número tres de la formació va ubicar l’esmentat espai de diàleg al Congrés dels Diputats amb tots els partits amb representació parlamentària, ja que és a les Corts on resideix la sobirania del poble, va dir.

És aviat perquè la formació determini quin format tindrà l’esmentat espai, però José Luis Ábalos va afirmar que els socialistes buscaran que sigui “productiu” i “el més difícil de rebutjar” per a qualsevol formació política.

tracking