SEGRE

Wikileaks posa en dubte la veracitat de l'alerta de la CIA sobre els atemptats

La reunió de la junta local de seguretat de l'ajuntament de Barcelona el dia posterior als atemptats.

Wikileaks posa en dubte la veracitat de l'alerta de la CIA sobre els atemptatsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portal Wikileaks ha posat en dubte la veracitat de l’alerta que la CIA va enviar el 25 de maig als Mossos d’Esquadra sobre un possible atemptat gihadista en La Rambla de Barcelona a l’estiu. Segons publica avui El Periódico de Catalunya, la nota de la CIA va arribar el mateix dia al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i a les forces de seguretat de l’Estat, que al seu torn van informar la policia regional catalana.

Els serveis d’intel·ligència dels EUA van contactar amb els Mossos per transmetre’ls que els indicis obtinguts per l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA, en les seues sigles en anglès) apuntaven a què l’Estat Islàmic (EI) planejava atemptar en "zones turístiques molt freqüentades" de Barcelona, i "específicament a la Rambla", segons el diari.

Wikileaks, que ha filtrat nombrosos documents secrets, assenyala en el seu compte a Twitter que "el diari publica un document de la intel·ligència dels EUA altament sospitós sobre un atac de l’EI a Barcelona just abans del referèndum català" de l’1 d’octubre.

Al seu tuit, Wikileaks assenyala alguns errors de l’alerta com l’ús de l’acrònim "ISIS" (Estat Islàmic) utilitzat pels mitjans de comunicació en comptes d’"ISIL", com és comú entre els serveis d’intel·ligència, o L’"Iraq", en comptes de "L’Irak".

Fonts de l’ambaixada nord-americana a Madrid van eludir fer comentaris a Efe sobre l’alerta de la CIA o sobre la seua veracitat, emparant-se que la llei prohibeix fer declaracions sobre assumptes d’intel·ligència i el Govern dels EUA "mai no ha comentat res" sobre les filtracions o arguments de Wikileaks.

Fonts de la lluita antiterrorista han confirmat avui a Efe que van rebre aquest avís de la CIA i van subratllar que afectava "únicament i exclusivament l’àmbit de la prevenció en matèria de protecció de seguretat ciutadana", per la qual cosa consideren que els Mossos havien d’haver reforçat La Rambla durant els mesos de juliol i agost.

El passat dia 17, una cèl·lula gihadista va atropellar els vianants en La Rambla de Barcelona i poques hores després va atropellar diverses persones a la localitat costanera de Cambrils, accions que es van saldar en total amb 16 morts i més d’un centenar de ferits.

tracking