SEGRE

PANORAMA

Rajoy alerta el Govern que “a les seues mans està el que pugui passar les pròximes dates”

Retreu a Puigdemont que el seu govern està “segrestat per radicals” || Avisa els independentistes que no permetrà la “voladura” de la Constitució i afirma que la consulta ni tan sols està convocada

Rajoy, amb la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i el coordinador del PP, Fernando Martínez-Maíllo.

Rajoy, amb la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i el coordinador del PP, Fernando Martínez-Maíllo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que el seu govern respondrà a l’independentisme català fent complir la llei “amb tota la legitimitat i amb tota la força de la llei, sense aixecar la veu i sense entrar en cap enfrontament estèril, que és el que pretenen els extremistes i radicals”. Ho farà “amb moderació, amb proporcionalitat”, però “amb total fermesa i determinació”, va dir, per reiterar tot seguit: “Ningú liquidarà la democràcia.”

Així ho va assegurar en la clausura de la Interparlamentària del PP a Alboraya, on va recalcar que garantirà el respecte a la Constitució perquè Espanya “és un Estat de Dret i aquí la llei es compleix i és igual per a tothom”.

Rajoy diu que si hi ha un acord PP-PSOE hi haurà un model de finançament autonòmic

Per això, va demanar que torni al diàleg i al respecte de la democràcia perquè “a les seues mans hi ha el que pugui passar les pròximes dates”.

Segons va dir, els independentistes no aconseguiran els seus objectius amb aquest “cop a la democràcia espanyola amb el qual un grapat de gent instal·lats en l’extremisme pretenen la voladura de la Constitució de tots”. En la seua intervenció, el president va lamentar que el Govern català “sembla estar segrestat per radicals decidits a viure en la intolerància” –va lamentar, per exemple, que “una minoria fanatitzada” es deixés veure en la manifestació contra el terrorisme i per les víctimes a Barcelona–, però va voler llançar un missatge “a tots els extremistes”: “Només els diré una cosa i amb la màxima moderació i prudència, la meua obligació com a president del Govern és governar i de cap manera no estic disposat a abdicar.”

Seria un “disbarat”, va incidir, que la llei no fos igual per a tothom, perquè “no és possible ser un govern democràtic i pretendre anar contra la llei fonamental d’aquesta democràcia”.

A més, Rajoy va indicar que aquest referèndum il·legal no “es pot fer el pròxim 1 d’octubre quan ni tan sols està convocat” i va criticar que es pretén un dia qualificar la proposició de llei de referèndum, incloure’l en l’ordre del dia en el qual no hi és i “privar l’oposició del seu dret a esmenar” o a anar al comitè de garanties.

D’altra banda, va assegurar que el PP no pot aprovar en solitari una reforma del model de finançament autonòmic, però si hi ha un acord amb el PSOE hi donarà suport. Així mateix, va anunciar que el BOE publicarà demà dilluns dos licitacions relacionades amb el Corredor Mediterrani, que superaran els 2.000 milions d’euros.

Arrimadas va afirmar, d’altra banda, que no sap com els partits independentistes “pretenen saltar-se les lleis i trepitjar els nostres drets, però no votarem unes lleis que suposen dinamitar l’estatut d’autonomia, la Constitució Espanyola i els nostres drets”.

Va insistir la líder de l’oposició que els partits independentistes que impulsen el procés “ho intenten fer amb una minoria de vots al carrer” i que a més “és una presa de pèl amb un recorregut molt curt, i estem desitjant que arribi l’1 d’octubre perquè llavors exigirem que posin les urnes de veritat per poder treure el separatisme i la falta de sentit comú del Govern de la Generalitat”.

Lleó

L’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va comprometre ahir el suport “ferm” del PSOE “en la defensa de la Constitució i la llei” davant el “desafiament” que suposa l’independentisme català.

Va assegurar que el Govern de Rajoy tindrà “com sempre” el suport del PSOE en la “defensa ferma de la Constitució i la llei”, una cosa que ha assegurat que és un “deure” perquè aquesta ha permès “un període de llibertat i reconeixement del que és cada un”. No obstant, va mostrar el seu desig que el Govern i el PP recolzin també el PSOE “quan proposi una oferta de diàleg i de política” que ha de ser “des de la llei” i una vegada que els independentistes “desisteixin clarament de la seua pretensió”.

Als independentistes els va dir que “viatgen sols en la seua marxa enrere a la història” perquè “no hi ha democràcia que permeti que algú se’n vagi saltant-se la Constitució” i va recordar que “no hi ha govern democràtic al món que ni tan sols es plantegi reconèixer una decisió unilateral d’independència”.

Per la seua part, el líder del PSOE-Aragó i president del Govern de la comunitat autònoma aragonesa, Javier Lambán, va assegurar des de Saragossa que“la Generalitat està en una embogida carrera insensata que els porta a un cul-de-sac. Ens hi juguem la vida, com a país, en aquest envit de la Generalitat”.

“Cs no participarà en il·legalitats i en atropellaments als catalans”La líder de Ciutadans (Cs) a Catalunya, Inés Arrimadas, va dir ahir que el seu partit no participarà “en les il·legalitats i els atropellaments als catalans”, en al·lusió a la llei del referèndum i de transitorietat jurídica que podrien votar-se al Parlament la setmana vinent.

Rajoy, amb la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i el coordinador del PP, Fernando Martínez-Maíllo.

Rajoy, amb la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i el coordinador del PP, Fernando Martínez-Maíllo.EFE

tracking