SEGRE

ÀSIA ARMAMENT

Corea del Nord indigna de nou el món al testar la seua bomba atòmica més potent

És el seu sisè assaig nuclear i se suma a les proves amb míssils dels últims mesos || La prova va ser un “èxit total”, segons el règim, i va causar un fort terratrèmol de fins a 6,3 graus en l’escala Richter

Un home passa per davant d’una pantalla de televisió a Tòquio que mostra el líder nord-coreà, Kim Jong-un, en la seua prova nuclear.

Un home passa per davant d’una pantalla de televisió a Tòquio que mostra el líder nord-coreà, Kim Jong-un, en la seua prova nuclear.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corea del Nord va provar ahir la seua bomba atòmica més potent fins a la data, un artefacte termonuclear que, segons el règim, pot instal·lar-se en un míssil intercontinental. En cas de confirmar-se, suposaria un important i perillós avenç en les seues capacitats militars que ha aixecat indignació mundial i una allau de reaccions en contra de l’escalada armamentística del règim nord-coreà (vegeu el desglossament). El sisè assaig nuclear nord-coreà culmina un període de frenètica activitat armamentística per part del règim de Kim Jong-un, després de provar més d’una desena de míssils balístics des de començaments d’any, entre els quals dos d’intercontinentals. Aquesta intensificació ha coincidit amb l’arribada al poder a la Casa Blanca de Donald Trump el gener passat i ha generat una de les pitjors crisis de seguretat a la regió en els últims anys.

El nou assaig atòmic va tenir lloc ahir entorn de les 12.30, hora coreana (04.30 a Espanya), quan els instituts sismològics de Seül, Tòquio i Pequín van detectar un fort terratrèmol –la magnitud del qual van xifrar entre 5,7 i 6,3 graus en l’escala Richter– d’origen aparentment artificial, a causa de la seua escassa profunditat i amb hipocentre a la província on Corea del Nord ha realitzat els anteriors tests nuclears.

El principal aliat del règim nord-coreà va expressar la seua “condemna enèrgica” del test nuclear

Hores després, els mitjans oficials nord-coreans van anunciar amb la seua habitual pompa que el país havia provat amb “total èxit” un artefacte termonuclear que pot ser instal·lat en un dels seus míssils balístics intercontinentals (ICBM). “El test va ser realitzat amb una bomba amb un poder sense precedents”, va assenyalar la locutora de la cadena estatal KCTV Ri Chun-hee, que va afegir que l’assaig va tenir “dos fases” i va ser executat per ordre directa del líder, Kim Jong-un.

La intensitat de la detonació detectada pels països veïns i per l’Organització del Tractat de Prohibició Total de Proves Nuclears indica que es va tractar d’un assaig molt més potent que els cinc anteriors. Va teniruna potència estimada pròxima a les 100 quilotones, cosa que implica el quíntuple que l’anterior test atòmic nord-coreà, del setembre de l’any passat, i unes onze vegades superior a la detectada el gener del 2016.

L’assaig torna a demostrar que Corea del Nord no té cap intenció d’abandonar el programa nuclear malgrat la pressió sense precedents de la comunitat internacional i les recents crides al diàleg des de Washington i Seül. El test, unit als anteriors llançaments de míssils balístics, sembla dirigit a demostrar amb fets que Corea del Nord és capaç d’assolir territori nord-americà amb un míssil amb càrrega nuclear, encara que molts experts dubten que el país domini aquesta tecnologia.

El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, va condemnar ahir l’assaig nuclear de Pyongyang i va reiterar la seua crida al cessament de l’activitat armamentística nord-coreana. “Aquest acte és una altra violació de les seues obligacions internacionals i soscava els esforços de no-proliferació i de desarmament”, va afirmar Guterres.

washington

El president dels Estats Units, Donald Trump, va alertar ahir que avalua suspendre el comerç amb qualsevol país que faci negocis amb Pyongyang i va insinuar que no descarta un atac a Corea del Nord arran del nou test del règim de Kim Jong-un. Al condemnar aquest últim assaig i titllar Corea del Nord de nació “hostil” i “al marge de la llei”, Trump també va reprendre directament els governs de Seül i Pequín, a l’argumentar que els intents d’“apaivagar” Pyongyang no estan funcionant perquè “ells [els nord-coreans] només entenen una cosa!”.

El rebuig de l’escalada armamentística nord-coreana és generalitzat a tot el món. El Japó i Corea del Sud, els dos països més amenaçats per Pyongyang, van condemnar amb duresa l’assaig, executat la mateixa setmana en què un míssil balístic nord-coreà va sobrevolar l’arxipèlag nipó i va caure al Pacífic, i van assenyalar que estan en contacte amb Washington per provar d’aïllar encara més Pyongyang. La Xina, el principal aliat del règim nord-coreà, també va expressar la seua “condemna enèrgica” i la “ferma denúncia” al nou desenvolupament armamentístic, i Rússia ho va qualificar de “seriosa amenaça per al món” i va insistir que totes les parts implicades en el conflicte a la península de Corea han de tornar al diàleg.

La UE va exigir a Corea del Nord que abandoni immediatament i de forma irreversible el seu programa nuclear.

Reunió d’emergència avui del Consell de SeguretatEl Consell de Seguretat de l’ONU es reunirà avui a les 10.00 hores (16.00 h a l’Espanya peninsular) en una trobada d’emergència per tal d’abordar l’últim assaig nuclear nord-coreà. La reunió ha estat convocada a petició dels Estats Units, el Japó, França, el Regne Unit i Corea del Sud.

tracking