SEGRE

POLÍTICA BREXIT

El Parlament del Regne Unit aposta pel Brexit dur

Llum verda a la llei per tallar llaços polítics, financers i legals amb la UE || Theresa May titlla d’“històrica” aquesta iniciativa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La legislació que posarà fi a la preeminència de la normativa de la Unió Europea (UE) al Regne Unit una vegada s’executi el Brexit va superar a la matinada de dilluns a dimarts el primer tràmit al Parlament britànic. A la pràctica, estableix les bases per a un Brexit dur. Per 326 vots a favor i 290 en contra, la Cambra dels Comuns va donar el seu vistiplau al projecte de llei de retirada de la UE, també conegut com a llei de la Gran Derogació, presentat pel Govern de la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May. Els tories, que no tenen majoria absoluta a la cambra baixa, van comptar amb el suport del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP) per guanyar una votació en què els principals partits de l’oposició van rebutjar recolzar la llei. El text, que es va començar a debatre dijous passat als Comuns, preveu revocar l’Acta de Comunitats Europea del 1972, que en el seu dia va autoritzar l’ingrés del Regne Unit a la llavors Comunitat Econòmica Europea. Alhora, incorporarà al cos legal britànic milers de lleis comunitàries, a fi d’evitar un buit normatiu quan surtin de forma efectiva del club europeu, el 29 de març del 2019, segons el calendari previst.

La primera ministra britànica va assegurar que la “històrica” decisió d’aprovar la legislació destinada a tallar els llaços polítics, financers i legals amb la UE “significa que es pot avançar en les negociacions amb una base sòlida”. Paral·lelament, en un document sobre el Brexit divulgat ahir, el Govern de May ressalta el desig de Londres de continuar contribuint amb tropes, equipament militar, experiència i fons a les operacions de defensa del bloc. El text no descarta la possibilitat que tropes de Londres puguin servir sota un comando comunitari a futures missions, i adverteix que la indústria britànica de la defensa pot veure’s perjudicada si no s’arriba un acord en matèria duanera.

D’altra banda, la pròxima ronda de negociacions sobre el Brexit que estava prevista per al dia 18 de setembre s’ajornarà una setmana, al 25 de setembre, a causa de l’“agenda política” de Londres.

tracking