SEGRE

ESNOTICIA

Rajoy insta els catalans a no anar a votar l’1-O “perquè serà il·legal”

El rei diu que la Constitució prevaldrà “davant els que trenquen la convivència”

El rei Felip VI, a Conca, als Premis Nacionals de Cultura.

El rei Felip VI, a Conca, als Premis Nacionals de Cultura.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy va insistir ahir als passadissos del Congrés dels Diputats que l’1 d’octubre “no se celebrarà cap referèndum a Catalunya”, mentre mantenia la intriga de si l’Executiu aplicaria l’article 155 de la Constitució, que suspendria totalment o parcialment l’autonomia de Catalunya, i va cridar els ciutadans a no anar a votar ni anar a les meses electorals, en cas que siguin cridats a fer-ho. “Demano a aquestes persones que no hi vagin, encara que les citin, perquè seria un acte il·legal”, va reclamar al finalitzar la sessió parlamentària d’ahir.

Pel que fa a les instruccions de la Fiscalia als Mossos perquè frenin el referèndum, Rajoy es va mostrar convençut que “actuaran en defensa de la legalitat, perquè no hi ha cap alternativa a això”. El president també va recalcar que va intentar negociar una sortida a aquest conflicte amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, però no va ser possible, al·legant que el mandatari català “no va voler renunciar al referèndum, i això és una cosa que cap govern del món pot permetre”.

Al preguntar-li què farà el Govern espanyol en cas que la Generalitat es declari insubmisa, Rajoy va respondre que “és igual com es declarin. A Espanya, la llei es compleix, perquè Espanya és una democràcia, i si la llei deixés de complir-se, això significaria que la voluntat de la majoria dels ciutadans no serveix per a res i que cadascú pot fer el que vulgui”. Així mateix, també va prometre estudiar la reforma de la Constitució després del “disbarat” independentista.

D’altra banda, el rei Felip VI també va garantir ahir que “la Constitució prevaldrà davant els que volen trencar la convivència en democràcia i els que se situen fora de la legalitat”. Amb aquestes paraules, el cap d’Estat va començar el seu discurs als Premis Nacionals de Cultura 2016, a Conca. El monarca va prosseguir dient que “davant els qui se situen fora de la legalitat constitucional i estatutària i fracturen la societat, estic segur que els drets que pertanyen a tots els espanyols seran preservats i que les llibertats de tots els ciutadans seran garantides i protegides”, recalcant que la convivència democràtica serà un gran triomf col·lectiu i que és irrenunciable.

“La nostra vida en comú en llibertat és el fonament del nostre progrés i pilar essencial de la nostra pertinença a la Unió Europea”, va concloure el cap d’Estat.

El rei Felip VI, a Conca, als Premis Nacionals de Cultura.

El rei Felip VI, a Conca, als Premis Nacionals de Cultura.EFE

tracking