SEGRE

ESNOTICIA

Rajoy demana als líders sobiranistes reflexió i tornar “a la legalitat”

Afirma que “no hi ha res a dir a Colau” perquè “ha dit que no cedirà locals” || Els socialistes volen suport per als alcaldes que no donaran facilitats

Unes 30.000 persones van donar suport ahir a Bilbao al referèndum.

Unes 30.000 persones van donar suport ahir a Bilbao al referèndum.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va reclamar ahir als dirigents catalans sobiranistes que reflexionin i tornin “a la racionalitat i a la legalitat”. Després que el BOE va publicar ahir la intervenció dels comptes catalans per part d’Hisenda, va evitar parlar sobre “el que pot succeir en el futur”, si bé va reiterar que el referèndum “no se celebrarà”, perquè és “la liquidació de la voluntat majoritària dels espanyols, dels drets de la immensa majoria”. Va incidir a demanar als alcaldes catalans que donen suport a la consulta i que al matí s’havien concentrat a Barcelona que és “raonable demanar-los que no col·laborin en la celebració d’un referèndum il·legal”. També va al·ludir a la presència en aquesta concentració de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de la qual va afirmar que ella mateixa “ha dit que no cedirà locals per a la celebració” del referèndum, per la qual cosa “no hi ha res a dir-li”. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, que ahir va participar en una reunió amb els seus homòlegs de la UE a Tallinn, va assegurar que la Unió Europea dóna suport de forma “unànime” a la postura de l’Executiu popular davant de l’1-O.

Pel seu costat, el secretari federal d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va dir a Vecindario que “no hi ha democràcia fora del pacte de convivència que ens hem donat”. Per la seua part, el líder del PSC, Miquel Iceta, va cridar a donar suport als alcaldes i regidors que “demanen complir la llei”. Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa va criticar que s’arribi a un acord a Barcelona per no implicar Ada Colau en l’1-O.

El Govern escocès posa d’exemple el seu pacte amb Londres El Govern autònom escocès ha posat l’Acord d’Edimburg del 2012, que va propiciar el referèndum d’independència del 2014, com a exemple d’una possible solució per a la qüestió de Catalunya. Així mateix, un grup de diputats danesos ha remès una carta en la qual insta Rajoy a dialogar. La missiva, amb el segell del Parlament, l’ha fet pública el president Puigdemont.Entre mostres de suport al dret a decidir, com la marxa amb unes trenta mil persones que va tenir lloc ahir a Bilbao, el fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem, José Antonio Martín Pallín, ha criticat que “les querelles [de la Fiscalia] són forçades i no ajustades a la legalitat”.

tracking