SEGRE

El TSJC acorda investigar per desobediència els líders municipals de l'1-0

Descarta la prevaricació i malversació per a Neus Lloveras i Miquel Buch

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

El TSJC acorda investigar per desobediència els líders municipals de l'1-0EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat investigar els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, per un delicte de desobediència i descartar els de prevaricació i malversació. En un auto, la sala d’admissió del TSJC, després de dos dies de deliberació, ha resolt que hi ha indicis per investigar Lloveras i Buch, contra qui la Fiscalia es va querellar pels delictes de desobediència, malversació i prevaricació per promoure entre els alcaldes el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional (TC).

La sala, integrada pels magistrats Jesús María Barrientos -president del TSJC-, Carlos Ramos i Jordi Seguí, va iniciar la seua deliberació divendres passat, 15, a la tarda, però va decidir reprendre-la avui en no haver arribat a cap acord en les primeres hores de reunió. Finalment, els tres jutges han resolt avui que dels fets narrats per la Fiscalia en la seua querella i els documents acompanyats, que inclouen el model de decret impulsat per l’AMI perquè els alcaldes facilitin l’1-O, es desprenen indicis de, "com a mínim, un delicte continuat de desobediència".

El TSJC ha designat instructor de la querella de la Fiscalia a Jordi Seguí, magistrat procedent d’una secció civil de l’Audiència de Barcelona que ha estat designat per reforçar la sala civil i penal de l’alt tribunal català, que està instruint diverses causes relacionades amb el procés independentista. De moment, la sala d’admissions ha deixat al marge de la investigació els delictes de malversació i prevaricació que la Fiscalia acusava també Lloveras i Buch, sense perjudici que al llarg de la investigació judicial se’ls puguin acabar imputant aquests il·lícits penals.

En la seua querella, la Fiscalia acusa a Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), i a Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar (Barcelona), de dur a terme "actes inequívocs de promoció i organització" d’un referèndum "inconstitucional".

Per a la Fiscalia, ambdós alcaldes són "perfectament coneixedors dels reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional", de l’advertència del seu deure d’impedir la promoció del referèndum i que l’organització d’una consulta com la de l’1-O "implica necessàriament la utilització il·legal d’abundants recursos públics materials, així com la mobilització d’una pluralitat indeterminada de persones".

Malgrat això, afegeix el ministeri públic, tot just minuts després que s’aprovés el decret de convocatòria del referèndum, ambdós querellats van enviar una comunicació des del compte de l’AMI dirigida als alcaldes en què els demanaven que informessin de la disponibilitat de locals per a l’1-0, adjuntant un model de decret perquè expressessin el seu suport al mateix.

En la seua querella, la Fiscalia acusa també a Lloveras i Buch d’"utilitzar les plataformes AMI i AMC per instar de forma decidida i rellevant centenars d’alcaldes" a promoure l’1-O, "dictant les corresponents resolucions administratives obertament il·legals, i comprometent amb això una pluralitat indeterminada de recursos personals i una quantitat rellevant de recursos materials, amb una clara finalitat delictiva".

tracking