SEGRE

CIMERA LÍDERS MUNDIALS

L’Iran, l’Orient Mitjà i els cascos blaus, protagonistes a l’ONU

Lloances i crítiques al discurs pronunciat per Donald Trump dimarts passat || En la segona jornada de debat a l’Assemblea General de les Nacions Unides

Vista general de la sessió del Consell de Seguretat de l’ONU, celebrada ahir.

Vista general de la sessió del Consell de Seguretat de l’ONU, celebrada ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat d’Alt Nivell de l’Assemblea General de l’ONU en què participen més d’un centenar de governants de tot el món, va celebrar ahir la segona jornada en què el pacte nuclear amb l’Iran, la pau entre Palestina i Israel i els cascos blaus van ser protagonistes.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va confirmar que ja té decidit si mantindrà l’acord nuclear amb l’Iran o no, però no va voler revelar-ho encara. Per la seua part, el president de l’Iran, Hassan Rouhani, durant el seu discurs va descartar la possibilitat de negociar amb els Estats Units l’acord perquè es va negociar durant anys, i ara Washington sembla estar “buscant excuses per trencar-lo”. També va parlar ahir el president palestí, Mahmud Abbas, que va apressar la comunitat internacional a impedir que l’“ocupació” de territoris palestins prossegueixi “sense cost” per a Israel, a l’alertar que s’està arribant a aquest punt. També va defensar la pau a la zona el líder egipci, Abdel Fattah al-Sisi. Sobre aquest tema, Trump va assenyalar que existeix una “bona oportunitat” perquè israelians i palestins segellin la pau després de dècades d’enfrontaments. “Qui ho sap? Coses més rares passen”, va afegir.

També ahir, el Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar una resolució amb els principis que han de regir en el funcionament dels seus cascos blaus i va insistir en la necessitat de donar prioritat a la diplomàcia per evitar l’ús de les armes.

Un altre dels protagonistes del dia va ser el discurs de Tump de la sessió anterior, criticat per uns i lloat per d’altres. El president iranià va assegurar que, en el discurs davant de l’Assemblea General que va pronunciar, Trump va ser “molt ofensiu amb el poble iranià” i va subratllar que Teheran espera “una disculpa” de part dels EUA. També es va queixar enèrgicament la delegació cubana. En canvi, Corea del Sud i el Japó van celebrar la fermesa de les paraules del president nord-americà amb referència a Corea del Nord, que va amenaçar de “destruir”.

A més, el Govern dels EUA va anunciar una ajuda addicional de 32 milions de dòlars per donar assistència humanitària als centenars de milers de musulmans rohingyes que han fugit de Birmània a Bangla Desh.

tracking