SEGRE

ESNOTICIA

Maza: “La detenció de Puigdemont és una opció que està oberta”

El ministre de Justícia al·lega que la decisió “sempre l’haurà d’adoptar un jutge” || Diputats de JxSí demanen als Mossos que impedeixin l’arrest del president

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza.

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va reconèixer ahir que la possibilitat de demanar presó per malversació per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “està oberta”.

En una entrevista a Onda Cero, va afirmar que de moment no ho han considerat, però alerta que és una opció que pot estar damunt de la taula. Maza recorda que hi ha una querella oberta al Superior de Justícia de Catalunya contra Puigdemont per malversació, desobediència i prevaricació, i recorda que es podria detenir el president pel primer dels delictes, que és l’únic que comporta penes de presó.

A més, es va mostrar “absolutament convençut” que Puigdemont és “perseverant en el delicte de desobediència”.

Per la seua part, els tres diputats de Demòcrates de Catalunya, integrats a JxSí, van demanar oficialment als Mossos que “impedeixin la detenció de Carles Puigdemont”. Així ho van expressar els diputats Toni Castellà, Titon Laïlla i Carles Prats en un acte de campanya ahir al matí a la seu central del partit.

Pel seu costat, la coordinadora de Comunicació de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, va afirmar que detenir Puigdemont seria “un nou cop a la democràcia”. “Seria un missatge cap al món i cap a Europa per part de l’Estat espanyol que no els situaria en la definició del que es considera un estat modern i que respecta l’Estat de dret”, va dir.

D’altra banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir sobre la possibilitat que pogués ser detingut el president que qualsevol mesura de privació de llibertat en un Estat de dret com Espanya “sempre l’haurà d’adoptar un jutge”.

Finalment, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que només depèn de Puigdemont que pugui acabar a la presó pel referèndum de l’1 d’octubre.

Rajoy i Trump se citen avui en plena crisi catalana El cap del Govern central, Mariano Rajoy, i el president dels Estats Units, Donald Trump, mantindran avui una reunió a la Casa Blanca per reforçar les relacions bilaterals i la cooperació en assumptes com la lluita contra el terrorisme, però sense que a priori el guió de l’entrevista inclogui la situació a Catalunya. Rajoy va viatjar ahir a Washington, a sis dies del referèndum que pretén celebrar la Generalitat i, encara que fonts del Govern central assumeixen que serà un assumpte inevitable en la conferència de premsa que oferiran Rajoy i Trump després de la reunió, asseguren que no forma part de l’agenda de qüestions que preveuen analitzar. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va revelar que en una reunió amb el seu homòleg dels EUA, James Mattis, en un fòrum a Virgínia, li va traslladar el suport de l’administració Trump a la defensa de l’Estat de dret i de la legalitat que creu que el Govern està fent a Catalunya.

tracking