SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Brussel·les proposa tres anys més de controls fronterers

En cas d’amenaces de seguretat concretes, com ara terroristes o migratòries || Reforma excepcional del tractat de Schengen

El comissari europeu de Migració, Dimitris Avramopoulos, ahir.

El comissari europeu de Migració, Dimitris Avramopoulos, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir la modificació del Codi de Fronteres Schengen, de manera que els controls temporals interns es puguin prolongar fins a un màxim de tres anys, de forma excepcional, per afrontar amenaces de seguretat concretes de tipus terrorista o migratori, entre d’altres.

“Es tracta de reintroduir controls fronterers temporals per fer front a les amenaces”, va indicar el comissari europeu de Migració i Interior, Dimitris Avramopoulos, en una roda de premsa per presentar la iniciativa. Va deixar clar que busquen garantir la seguretat “mentre mantenim i protegim els principis fonamentals de Schengen”, la zona de lliure trànsit de la Unió Europea.

Busca garantir la seguretat, alhora que protegeix els principis de l’espai Schengen

Les normes actuals preveuen que els països puguin restablir els controls fronterers per un període inicial de trenta dies, ampliable fins a sis mesos, prorrogables fins a assolir un màxim de dos anys, en casos excepcionals. En concret, la Comissió proposa ara “adaptar” els terminis aplicables en virtut dels articles 25 i 27 del Codi de Fronteres Schengen. D’aquesta forma, el termini màxim en què es podran restablir els controls a les fronteres en cas d’esdeveniments que impliquin una greu amenaça pública o a la seguretat interna es prolongarà de sis mesos fins a un any.

D’altra banda, en el cas d’amenaces a la seguretat de caràcter persistent, es donarà la possibilitat excepcional de prolongar-los dos anys més.

Els països podran “prorrogar els controls amb caràcter excepcional”, si la mateixa amenaça persisteix havent transcorregut un any i “si s’han adoptat mesures nacionals excepcionals equivalents dins del territori”, com per exemple un estat d’emergència, per fer-hi front.

Aquesta pròrroga exigiria una recomanació del Consell (països) que hauria de tenir en compte el dictamen emès per la Comissió, i es limitaria estrictament a períodes de sis mesos, amb la possibilitat de pròrroga en tres ocasions com a màxim, “fins a un període màxim de dos anys”.

tracking