SEGRE

ESNOTICIA

La Fiscalia nega que les càrregues policials afectessin la convivència

El fiscal considera que “de cap manera no es pot parlar de violència greu i generalitzada” || Considera que és necessari investigar cada cas concret

Càrregues de la Policia Nacional al barri de la Mariola durant el referèndum.

Càrregues de la Policia Nacional al barri de la Mariola durant el referèndum.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Barcelona considera que les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l’operació de diumenge contra el referèndum “en absolut van afectar la normal convivència ciutadana”, i advoca per investigar cas per cas.

En un escrit al Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona, que investiga el cas arran d’una denúncia del Govern, el fiscal Juan Carlos Padín considera, en canvi, que les càrregues sí que “van afectar, sens dubte, els nombrosos grups de persones que de forma irresponsable havien estat convocades”.

“Persones que de forma voluntària, concertada i coordinada es van amuntegar en determinats llocs de Barcelona, congregant-se a les portes dels col·legis electorals per de forma tumultuosa impedir als agents policials” intervenir, va dir el fiscal.

El fiscal acusa el Govern de voler posar el focus en la presumpta violència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per ocultar el comportament dels querellats per la convocatòria del referèndum. Diu que el Govern, irresponsablement, coneixent la il·legalitat del referèndum i l’ordre que la policia tenia d’impedir-ho, “no va dubtar a cridar els ciutadans a desobeir i enfrontar-se a les decisions del Tribunal Constitucional, les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l’actuació ordenada” de la policia.

Padín defensa que l’actuació dels dos cossos policials podria estar emparada pel compliment d’un deure i, en alguns casos, en “legítima defensa davant les actuacions d’individus no identificats, de moment, que van actuar violentament contra els agents cometent presumptes delictes d’atemptat i resistència”.

Davant l’acusació de la Generalitat del fet que els agents van utilitzar la violència contra els ciutadans d’una forma del tot desproporcionada, el fiscal afirma que “de cap manera no es pot parlar de violència greu i generalitzada”.

El fiscal considera que és impossible obrir una investigació genèrica sobre l’actuació dels policies durant tota la jornada i a tot Catalunya i, per això, creu que “cada un dels casos concrets mereix i obliga jutges i fiscals a la investigació del que ha succeït”.

Tot i així considera que mereixen una investigació especial certes imatges gravades de l’actuació policial.

tracking