SEGRE

CORRUPCIÓ TRIBUNALS

El capitost de Gürtel demana rebaixar la seua pena i Bárcenas, el PP i Mato, la lliure absolució

Francisco Correa continua enfrontant-se a 125 anys i un mes de presó || Tant el Partit Popular com l’exministra de Sanitat insisteixen que no es van lucrar econòmicament de la trama

Imatge d’arxiu del presumpte capitost de la trama corrupta de Gürtel, Francisco Correa.

Imatge d’arxiu del presumpte capitost de la trama corrupta de Gürtel, Francisco Correa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa, va recordar ahir al tribunal de l’Audiència Nacional que durant la seua declaració va reconèixer algun dels fets que se li imputen per liderar les activitats que la xarxa corrupta va cometre entre els anys 1999 i 2005, per la qual cosa va sol·licitar que se li imposi una pena menor a la que interessen les acusacions. No obstant, la majoria de les defenses dels altres 36 acusats en aquesta causa, entre els quals hi ha Luis Bárcenas, així com el Partit Popular (PP) i l’exministra de Sanitat, Ana Mato, van demanar la lliure absolució.

En la sessió d’ahir (la número 113), va ser el torn de les defenses dels 37 acusats per anunciar les seues conclusions definitives, dos dies després que ho fessin les acusacions, entre elles la Fiscalia. Precisament, Anticorrupció va elevar a definitiu el seu escrit de qualificació provisional, fent lleus modificacions i mantenint la sol·licitud de penes per a gairebé tots.

La defensa de Correa va demanar que es tingués en compte com a atenuants les seues ganes de cooperar

Per a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, va rebaixar tres anys (de 41 a 39), així com sis anys i mig a l’exmembre del comitè executiu i de la junta directiva del Partit Popular de Madrid, Alberto López Viejo, al suprimir de la seua acusació els delictes fiscals.

Correa continua enfrontant-se a 125 anys i un mes de presó, malgrat que en la seua declaració reconegués alguns dels fets delictius de la trama Gürtel i fes revelacions que van portar el jutge d’instrucció de l’Audiència Nacional José de la Mata a reobrir la investigació sobre una presumpta caixa B del Partit Popular. La defensa de l’empresari va demanar al tribunal de la Secció Segona de la Sala Penal, encarregat d’enjudiciar aquesta causa, que es tingui en compte aquesta voluntat de cooperació i recorda que ha reparat el mal al pagar la responsabilitat civil. Per això, va reclamar que se li apliquin atenuants sobre això i se li imposin les penes mínimes corresponents a cada delicte.

D’altra banda, el PP i l’exdona del que va ser alcalde de Pozuelo de Alarcón, Jesús Sepúlveda –també acusat–, Ana Mato, acusats de ser partícips a títol lucratiu, van elevar a definitiu el seu escrit provisional de conclusions en el qual sol·liciten que se’ls eximeixi de qualsevol responsabilitat i els deslliuri de pagar la fiança de 245.492 euros i 28.467 euros, respectivament.

Tant el Partit Popular com l’exministra van defensar que no s’han lucrat de la xarxa corrupta amb les seues activitats ni regals.

Segons van afirmar la gairebé totalitat d’ells, aquest procediment penal no és vàlid, perquè la cadena de custòdia del pendrive confiscat al presumpte comptable de Gürtel, José Luis Izquierdo, s’ha vulnerat, igual com no s’ha pogut acreditar l’autenticitat dels enregistraments aportats pel denunciant José Luis Peñas.

Els tres acusats que van reconèixer els fets, els empresaris Jacobo Gordon i Alfonso García-Pozuelo i l’exregidor d’Hisenda de Pozuelo de Alarcón, Roberto Fernández, van acceptar, de conformitat, les penes sol·licitades pel Ministeri Públic: cinc mesos de presó per a Gordon, dos anys per a García-Pozuelo i onze mesos de presó per a Fernández.

Els acusats reclamen la nul·litat de la causaLa nul·litat de la causa és el que han anat al·legant la majoria dels acusats en aquesta causa per demanar la seua lliure absolució, recordant el que van exposar ja en la primera fase de la vista oral –que va començar el 4 d’octubre del 2016.

tracking